Hamarosan teljesen átláthatatlan lesz, kié is a TV2

2019.09.25. 09:58

Most még nagyjából lehet tudni, hogy kiknek a tulajdonában van a TV2, hamarosan viszont teljesen átláthatatlanná és követhetetlenné válhat a kormányközeli tévé tulajdonosi szerkezete – írja a G7.hu

A portál végigbogarászta a tévét tulajdonló cégek tulajdonosi hátterét, feltérképezve, hogy végső soron kikhez is került a tévét üzemeltető cég Andy Vajna halála után. A tévé körül egy bonyolult cégháló alakult ki, amelyben még a producer/kaszinótulaj/miniszteri biztos halála előtt bekerült egy BusinessHelp Kft. nevű cég, amely akkor egy 60 éves cinkotai nő nevén volt, majd egy bizonyos Fári Ádám vette a nevére. Most gyakorlatilag ez a cég a TV2 tulajdonosa, a BusinessHelp viszont 100 százalékban egy Abraham Goldmann Zrt. nevű bizalmi vagyonkezelő cég tulajdonában van. Ebben a cégben papíron 25-25-25 százalékos részesedése van a tévé tulajdonosaként rendszeresen megnyilvánuló Vida Józsefnek, üzlettársának, Gál Miklósnak és egy cégen keresztül a Vidával szintén gyakran üzletelő N. Szilviának. 

Hogy valójában mekkora részesedésük van a tulajoknak, azt a G7 szerint nem lehet egész pontosan tudni. A jövőben viszont azt se lehet majd követni, hogy egyáltalán kinek a tulajdonában van a TV2-t birtokló céget birtokló cég, az Abraham Goldmann közgyűlésén ugyanis a tulajdonosok úgy döntöttek nemrég, hogy az eddig csak elektronikusan létező részvényeiket kinyomtatják. Ez már nem annyira szokás, viszont így jóval követhetetlenebb lesz az, hogy pontosan kinek is van tulajdonrésze a cégben, és így a tévében. A cég új alapszabálya szerint pedig a részvények átruházásához ezentúl már a társaság beleegyezésére sincs szükség. Vagyis a TV2-t innentől szépen, csöndben és átláthatatlanul el lehet adni bárkinek.