Bolgár közgazdász lett az IMF új vezetője

2019.09.26. 14:49

A bolgár Krisztalina Georgievát nevezte ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére az IMF ügyvezető igazgatósága - írja az MTI. Georgieva októbertől fogja ellátni öt évre szóló megbízatását. Ő az első, feltörekvő országokból jelölt vezető a szervezet élén. 

Krisztalina Georgieva korábban a Világbank vezérigazgatója, azt megelőzően pedig, 2014 és 2016 között nemzetközi együttműködésért, humanitárius segélyezésért és válságkezelésért felelős uniós biztos volt. Az IMF élén szeptember 12-ig álló Christine Lagarde azért mondott le, mert az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölték.

Krisztalina Georgievát az Európai Unió jelölte, és bár nem kapott egységes támogatást, a szavazatok többségét, 56 százalékát megszerezte, és ezzel a másik aspiráns, a holland Jeroen Dijsselbloem fölé kerekedett. Korábban versenyben volt még a finn Olli Rehn,  a spanyol Nadia Calvino és a portugál Mario Centeno is, de ők korábban visszaléptek.

Az IMF a jelölést követően megváltoztatta alapszabályát is a vezérigazgatói poszt életkorhatárának megnövelésével, hogy így egyengessék a 66 éves Georgieva útját a vezetői pozíció felé. A korábbi szabályozás szerint ugyanis a vezérigazgató kinevezése időpontjában legfeljebb 65 éves lehetett.

Georgieva elődje, Lagarde 2011. július 5-én vette át az IMF irányítását. Ő volt a szervezet 11. vezérigazgatója és egyben az első női irányítója, akit 2016. július 5-én választottak újra öt évre.  • Hírek
  • Hírek