Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Tovább fogyott a magyar az év első hét hónapjában

2019.09.26. 10:09

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hét hónapjában, miután 2,2 százalékkal kevesebb gyerek született és 0,8 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az év első hét hónapjában 50 278 gyermek született, 1111-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Azért volt olyan időszak az elmúlt több mint fél évben, amikor nőtt a születések száma a tavalyihoz képest, de más időszakokban nagyobb volt a visszaesés:

  • január-márciusban átlagosan 4,2 százalékkal alacsonyabb,
  • áprilisban és májusban 1,4 százalékkal magasabb,
  • júniusban 6 százalékkal alacsonyabb,
  • júliusban pedig kis mértékben magasabb volt az élve születések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest.

2019. január-júliusban 77 821-en haltak meg, 586-tal többen, mint az előző év azonos időszakában. A legnagyobb, mintegy 20 százalékos emelkedést januárban, a legjelentősebb, 14 százalékos csökkenést márciusban regisztrálták. A februári és a júniusi kisebb mértékű (2,7 és 4,7 százalékos) növekedést leszámítva az év többi hónapjában kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. Mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett,

a természetes fogyás mértéke 6,6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Mindez azért is érdekes és fontos adat, hogy a magyar kormány egyik kiemelt ügye a családtámogatás és a népesség növelése, erre a célra a GDP 4,6 százalékát költi az állam, jóval többet, mint mondjuk Ausztria, Szlovákia vagy Lengyelország. A csok bevezetése és bővítése után idén év elején egy újabb hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor, az ennek menedzselésével megbízott Novák Katalin államtitkár pedig azt nyilatkozta, erre az idén 5, jövőre pedig 10 milliárd forintot költ majd a kormány, de ha kell, akkor többet.

Ha a gyerekek születésére nem is, a házasodási hajlandóságra talán lehet hatásuk a családpolitikára költött milliárdoknak, a KSH adatai szerint ugyanis a házasságkötések száma jelentősen nőtt: 32 095 pár házasodott össze, 13 százalékkal, 3730-cel több, mint tavaly ilyenkor. Január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebben házasodtak össze, mint egy évvel korábban. Ezt követően február-márciusban kismértékben, április-májusban átlagosan 8,3 százalékkal, júniusban 16 százalékkal, júliusban pedig 31 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek