Kapnak még átlagosan 30 ezer forintot a nyugdíjasok

2019.10.01. 10:54

Orbán Viktor bejelentette, hogy a nyugdíjasok idén még kapnak átlagosan 20 160 forint nyugdíjprémium, illetve átlagosan 11 ezer forint nyugdíjkiegészítés néven futó állami támogatást. 

Ezt egy összegben fogják megkapni novemberben, idézi az MTI Orbánt. Nemrég még 11 800 forintra lehetett számítani a KSH adatai alapján nyugdíjkiegészítésként, ez most ezek szerint kevesebb lesz. Viszont a másikra, a nyugdíjprémiumra átlagnyugdíjnál 16 ezer forintot becsült korábban az Mfor

A vonatkozó törvény szerint ha az év eleji nyugdíjemelés és az infláció közötti eltérés meghaladja az egy százalékpontot, akkor kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani, ha pedig alatta marad az eltérés, akkor az idősek a nekik járó összeget egy összegben kapják meg, ez történik most is. 

A 11 000 forintos kiegészítést azok kapják, akik havonta nagyjából 130 ezer forint körül kapnak nyugdíjként, aki ennél kevesebbre jogosult, annak arányosan a nyugdíjkiegészítése is alacsonyabb lesz. 

A nyugdíjprémium is jogszabályban rögzített, ennél az ajándéknál ha a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, a nyugdíjasok egy modell alapján újabb juttatásra – erre a nyugdíjprémium elnevezésű dologra – válnak jogosulttá.

Kapnak egyébként más pluszpénzt is nyugdíjasok, például a választások előtti ajándék 9000 forintot, amit már ki is osztottak gyorsan