Megadóztatnák az óriásnyugdíjakat Romániában

2019.10.02. 08:48

Románia új, progresszív adót készül kivetni a 7000 lej (490 ezer forint) feletti különleges nyugdíjakra, írja a Világgazdaság. Aromán szenátus által már megszavazott törvény a szociáldemokrata kormány pénzügyminisztere, Eugen Todorovici szerint társadalmi igazságtétel. A képviselőházon kell még egyébként átmennie a jogszabálynak. 

Progresszív

Maga az adó úgy nézne ki, hogy 2000 lejig maradna adómentes nyugdíj, afelett 10 százalék, ahogy mindenki másnak is. 7000 lej felett 30 százalékos, 10 ezer lej (nagyjából 660 ezer forint) felett 50 százalék lenne az adó, plusz egy 900 lejes illeték jönne. 

Romániában az átlagnyugdíj nagyjából 80 ezer forintnak felel meg. Miközben nagyjából 190 ezren részesülnek olyan különleges nyugdíjban, amelyet nem társadalombiztosítási hozzájárulás alapján, hanem a szolgálati időben utolsó éveiben kapott bér alapján számolnak ki.

Többek közt a védelmi, a belügyes, a titkosszolgálati alkalmazottak, a törvényhozók, a bírók és ügyészek az önkormányzati vezetők és a pilóták (!) jogosultak ilyen extra elbánásra. A visszavonult bírók és az ügyészek átlagos speciális nyugdíja 18 ezer lej (1,18 millió forint) például. Vagy több mint 30 ezer katonai nyugdíjasnak fizetnek több mint 6 ezer lejt (nagyjából 400 ezer forintot). 

Ilyen szupernyugdíjakra csak tavaly kétmilliárd eurót (mai áron nagyjából 671 milliárd forintot) költött Románia. Miközben meg kell birkózniuk az idén elkezdett, és következő három évben végrehajtott mintegy 70 százalékos nyugdíjemelési programjuk terheivel is. A mostani jogosultak a lap szerint a legkevésbé sem akarnak engedni a privilégiumaikból.