Elkészült a Nyíregyházát nyugatról elkerülő út utolsó szakasza is

2019.10.02. 20:46 Módosítva: 2019.10.02. 20:47

Teljessé vált a Nyíregyházát nyugatról elkerülő 338-as főút, amelynek utolsó, csaknem nyolc kilométer hosszú szakaszát szerdán adták át, írja az MTI.

Az M3-as autópályától a 38-as főúton át Nyírszőlősig tartó 338-as főút első két, csaknem 7 kilométeres szakasza 2015 végén készült el. A 9,2 milliárd forintból megépített, most átadott útszakasszal az elkerülő immár hiánytalanul betöltheti rendeltetését, mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Kovács Péter, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) műszaki igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy az elkerülő új szakasza két ütemben épült meg. Az első a Tiszavasváriba vezető 36-os és a Tokajig tartó 38-as főutat köti össze, a második a 38-as főúti csomóponttól a város északnyugati részén fekvő Nyírszőlősig vezet. Vasúti felüljáró és körforgalmi csomópontok épültek meg, egy szakaszon pedig teherbíróbb, zajtalanabb gumibitumenes aszfaltréteget kapott az útpálya.

A 2016 és 2024 közötti időszakban a hazai közúthálózat mintegy ezer kilométernyi új útszakasszal bővül, mondta Mosóczi László államtitkár. A cél az, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy gyorsforgalmi, négysávos útszakasz, a kiemelt gazdasági térségeket bekössék a gyorsforgalmi utakba, valamint az autópályákat és az autóutakat elvezessék az országhatárokig.  

A kormány hét újabb elkerülő útszakasz fejlesztését emelte be az Útprogramba, folytatta Mosóczi. Jászberény, Sajószentpéter és Veszprém esetében a megvalósításról, míg Eger, Győr, Pusztaszabolcs és Szolnok-Szandaszőlős esetében az előkészítésről született döntés. Az elmúlt néhány napban a Békéscsaba, Kaposvár, Salgótarján és Vác megközelíthetőségét javító útberuházásokat adták át, 125 kilométernyi négysávos útszakasz épült meg 264 milliárd forintból.

Az ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kovács Ferenc polgármester is beszédet mondott.