Adományt gyűjt a korrupciókutató szervezet, amely pert vesztett az állammal szemben

2019.10.04. 15:15

A CRCB elindította pénzgyűjtő kampányát amelyben a Közbeszerzési Hatóság által ellenünk indított per miatt már kifizetett büntetés + perköltség összegyűjtését szeretnénk elérni - írja honlapján a korrupciókutató szervezet. Ahogy már korábban írtuk, a kutatóközpontot beperelte a Költségvetési Hatóság, mert egy  2018 januárjában megjelent tanulmány miatt, amelyben a magyar közbeszerzési protokollt Zambiáéval és Bangladesével hasonlították össze. Ebben a hatóság szerint „valótlan, manipulatív módon előállított adattartalmakat” közöltek a kutatók. 

A hatóság háromszor is beadott keresetet, ezt harmadszorra el is fogadta a bíróság, majd miután a CRCB - a közlemény szerint egy adminisztratív hiba miatt - ellenkérelmét csak a határidő után adta le, a bíróság automatikusan a hatóságot hozta ki győztesnek, és egymillió forint büntetés plusz 127 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a kutatóközpontot. 

A pénzt a CRCB már befizette, de ahogy írják, a befizetett büntetés és perköltség összegét kutatási programjaikra szeretnék fordítani, ezért abban reménykednek, hogy "van 300-400 ember Magyarországon, akik legalább 2000-3000 forinttal tudják támogatni ezt a célunkat".