Buda, Richárd
-2 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Költségvetési Tanács: 4,5 százalékkal nőhet a GDP az idén

2019.10.04. 16:39

A Költségvetési Tanács (KT) munkáját segítő elemzők többsége idén 4,5 százalék körüli növekedést vár, jövőre a prognózisok alapján lassul a gazdasági bővülés üteme - ez derült ki a tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) közösen rendezett konferenciáján pénteken Budapesten, amelyről az MTI tudósított.

Ezzel a Költségvetési Tanács előrejelzése tűnik a leginkább optimistának az idei gazdasági növekedést illetően. A kormány az Európai Bizottságnak tavasszal elküldött konvergencia-programban 2019-re 4 százalékos növekedést vetített elő, míg az Európai Bizottság pedig tavasszal 3,7 százalékos éves növekedésre számított. A GKI kutatóintézet 4,3 százalékos növekedést vetít előre. 

A KT konferenciáján Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója elmondta: reális a költségvetésben az idei és a jövő évre kitűzött hiánycél. Rámutatott: ha 2020-ban a költségvetési tartalékokat teljesen felhasználják, akkor 1,4 százalék lehet a hiány, míg ha nem költik el a tartalékokat, akkor csupán 0,6 százalék lesz a deficit a GDP-hez mérten, mindkét esetben anticiklikusnak mondható a költségvetés.

Simon József, az Állami Számvevőszék ellenőrzés-vezetője kiemelte: a büdzsé idei bevételeit tekintve a társasági adó a leginkább kockázatos tényező, ugyanis pénzforgalmi szempontból idén 80-100 milliárd forint bevétel hiányzik a tervezetthez képest. A bevételek növeléséhez elengedhetetlen a gazdaság további kifehérítése. A büdzsé kiadásait nézve viszont időarányos teljesítés látható az év eddigi részében - mondta a számvevőszék szakembere.