Nagy ingatlanberuházással terjeszkedik a budapesti kínai negyed

2019.10.10. 23:24

Egy nagy ingatlanfejlesztés keretein belül több száz új lakást, valamint üzletközpontot és éttermeket épít Kőbányán a Chinatown Budapest beruházója, írja a Portfolio.

A Kőbányán már évek óta építkező Monori Center/Chinatown Budapest fejlesztője 360 lakást, 4200 négyzetméternyi új üzletet és 2500 négyzetméternyi vendéglátó egységet szeretne építeni.

A lap felidézi, hogy Kőbányának ez a Mázsa tér melletti része hosszú évekig elhagyatott, lepusztult volt, több mint 20 évvel ezelőtt jött viszont egy kínai befektető, aki felvásárolt több telket és ingatlanfejlesztésbe fogott. Ebből lett 300 nagykereskedelmi bemutatóterem és 70 ezer négyzetméternyi raktár. Az ipari és kiskereskedelmi ingatlanok mellett több tucat szolgáltató, egészségügyi központ és iskola is működik már ott.

A Portfolio azt írja, hogy a Monori Center a lakásokat sem a honlapján, sem a Facebook oldalán nem hírdeti, valószínűleg azért, mert kínaiaknak vagy más ázsiai vásárlóknak szánhatják.

Kőbánya más területein illetve a VIII. kerület egyes részein több olyan bérház is van, ahol egymáshoz közel sok kínai család él. A Mázsa térhez közel vélhetően magasabb minőségű ingatlanokat alakít ki a beruházó és az üzlethelyiségek is kulturáltabbak lesznek, mint annak idején a Józsefvárosban, ahonnan sok kereskedő már átköltözött a Monori Center körzetének egyes üzleteibe.

A lap szerint növelné a Chinatown értékét, ha a szomszédos Mázsa teret végre hasznosítaná a tulajdonos önkormányzat vagy egy magánberuházó. Az egykor fontos piacnak is helyet adó tér több mint egy évtizede haldoklik, időnként cirkuszosok foglalják el, máskor amerikai teherautók kiállítására használják, de rendezetlen, bekerítetlen és nagyon szemetes.

Az önkormányzat tavaly novemberben beígért oda egy 500 férőhelyes uszodát és egy 3000 férőhelyes sportközpontot. A lap most megkérdezte a polgármestertől, hogy van-e fejlemény az ügyben, de eddig nem érkezett válasz.

Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb létszámú kínai kisebbsége, több tízezer kínai bevándorló lakik Budapesten, róluk ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Ebben az írásunkban pedig a budapesti kínai negyed jobbnál jobb éttermeit kóstoltuk végig.