Katalin
-1 °C
3 °C

Megállapodás született az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban

2019.10.11. 23:00

A megbeszélések első fázisában nagyon fontos megállapodásra jutott az Egyesült Államok és Kína a két ország kereskedelmi vitájában – jelentette be pénteken Donald Trump amerikai elnök.

Trump azt követően beszélt a megállapodásról, hogy tárgyalt Liu Ho kínai kormányfőhelyettessel. A megállapodás pontos részletei egyelőre nem ismertek, Trump annyit mondott, hogy kiterjed agrártermékek vásárlására, egyes szellemi tulajdonjogokra, pénzügyi szolgáltatásokra és árfolyam-politikai kérdésekre is – írja az MTI.

A megbeszélésen szintén részt vevő Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter rögtön be is jelentette, hogy az Egyesült Államok eláll attól, hogy október 15-én 25-ről 30 százalékra emelje 250 milliárd dollár értékű, az Egyesült Államokba irányuló kínai export vámtarifáját.

Liu Ho a tárgyalást követően számos területen lényegi előrelépésről beszélt, és elégedettségének adott hangot. Robert Lightizer, az Egyesült Államok külkereskedelmi főképviselője fontosnak tartotta ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a decemberre kitűzött vámemelés halasztásáról vagy törléséről Trump egyelőre nem hozott döntést.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.