A berepülő pilóta: Kacsóh Gábor, a Borkai-ügy luxemburgi ügyvédje

Untitled-1
2019.10.12. 09:02 Módosítva: 2019.10.12. 09:27
Egyre több nagy NER-es üzletben tűnik fel ugyanaz a luxemburgi ügyvéd és adótanácsadó, a magyar származású Kacsóh Gábor. Ilyen a győri Audi-telkek eladása, egy milliárdos mélygarázsos mutyi, a Semjén-vadászatot finanszírozó vállalkozó pénzügyei, illetve a Borkai fiának egymilliós apanázst fizető cég. Kacsóh Gábor ugyan nem válaszolt megkeresésünkre, de igyekszünk bemutatni a tevékenységét.

Legyél a végtelenségig diszkrét, beszélj egy csomó nyelvet, érts a nemzetközi adótervezéshez, ne legyél finnyás, és ha kell, vállalj cégvezetést, igazgatósági tagságot mindenféle furcsa tranzakciót végző cégben azok helyett, akik inkább rejtőzködnének!

Ez a belépő feltételrendszer a globális munkaerőpiac egyik legjobban fizetett állásához, a nemzetközi bizalmi adótervezéshez. Nem kérdés, sokat is kell bele invesztálni, méregdrága iskolákban kell tanulni, kifogástalan öltönyökben kell mozogni, rengeteget kell repülni, de aki aztán a svájci, liechtensteini, luxemburgi adótanácsadó és cégjogi társaságoknál el tud helyezkedni, tényleg tud segíteni a milliárdosokon, és ezért nem is szégyell brutális összegeket számlázni.

Ilyen feladatot lát el Kacsóh Gábor, a luxemburgi Perlectus SA ügyvédje. Korábban több másik luxemburgi irodában tanulta ki a szakmát, ebben a cégben azonban már ő a főnök, a cég honlapja szerint egyetlen kollégája van, a brit Inessa Wendland. Mindketten sok izgalmas luxemburgi és magyar cégben bukkannak fel. Minderről a Válasz Online írt részletesebb beszámolót.

A NER és Győr

Mindjárt igyekszünk megvilágítani, hogy mivel is foglalkozik Kacsóh Gábor, aki ismerősei szerint habitusában teljesen kilóg az adriai orgia győri résztvevői közül, sok cégben van ugyan együtt ezzel a branccsal, de – legalábbis az általunk elért ügyfelei szerint – sem az ilyen jellegű bulikhoz, sem a kiszivárogtatáshoz nem lehet köze.

Annál inkább e kör, illetve más NER-es vállalkozók zavaros cégügyleteihez.

  • Ilyen emlékezetes eset a győri önkormányzat és az Audi közötti bonyolult ingatlanügy, ahol a nagy kaszálás mögött álló luxemburgi anyacég (SR Group SA) háromtagú igazgatótanáccsal működött: Rákosfalvy Zoltán, Somogyi János, illetve Kacsóh Gábor - írja a G7.
  • De ilyen az Akonia-gate is, amikor egy luxemburgi hátterű magyar cég Borkai Zsolt polgármester fiának, Ádámnak fizetett havi apanázst, itt is éppen Kacsóh Gábor cégtársa, Inessa Wendland képviseli a luxemburgi céget.
  • Jól dokumentált lenyúlás volt a Kagemi luxemburgi cég ügye, amely az állam által megvásárolt Pollack Mihály téri mélygarázs milliárdos hasznát megszerezte, ebben a sztoriban a szintén győri Paár Attila (Tiborcz István köre) üzletelt a győri körrel.
  • Egy ideig Kacsóh érdekeltségébe tartozott a Fertődi Építő Zrt., ez a cég a vizes világbajnokság kapcsán négymilliárd forintért újíthatta fel a Császári-Komjádi Sportuszodát, a cég fióktelepe ott van, ahol Paár Attila és Mészáros Lőrinc érdekeltségei – írta a 444.hu.
  • De Kacsóh neve bekerült a sajtóba, mint aki a Semjén Zsoltot vadásztató Farkas József cégügyeit is intézi, így a luxemburgi cégadatbázis szerint a Life Tree Holding ügyeit is.

Mielőtt bemutatnánk az ügyvédet, joggal merülhet fel a kérdés: miért éppen Luxemburg? Attól függően, hogy mekkora egy cég, milyen a vele elérhető nyereség, más és más adórezsim lehet kedvező. Magyarország ma például egyfajta adóparadicsom, alacsony a társasági adó (9 százalék), egykulcsos és alacsony az szja-terhelés (15 százalék).

A luxemburgi (és a holland) adótervezés a holdingoknak kedvez. Amennyiben egy luxemburgi vagy holland cégen keresztül vásárolunk meg egy céget, amelynek aztán gyorsan megnő az értéke, akkor bizonyos feltételek mellett osztalékadó és árfolyamnyereségadó nélkül realizálhatjuk az értéknövekedést. Luxemburgban egyébként valóban működnek „magyar” hátterű holdingok, például a kint 320 embert (köztük 150 magyart) foglalkoztató) Gattyán György Docler-csoportja vagy Várszegi Gábor Fotex Holdingja, de ezek a cégközpontok valóban kint működnek, nem pusztán egy cégbejegyző trustee adminisztrál valamit.

Félig itt, félig ott

Kacsóh Gábort ugyan nagyon drága szolgáltató, de azt ígéri az ügyfeleinek, hogy ő minden jogszabályt betart, teljesen legálisan segít luxemburgi struktúrákat kiépíteni. Vélhetően közben arra sem kérdez rá, hogy honnan van a cégek jövedelme, bár egészen biztosan nagy titkok tudója, amit diszkréten kezel, a mi megkereséseinkre sem válaszolt egyáltalán.

A 45 éves, magyar származású, de német anyanyelvű ügyvéd Bécsben szerezte a diplomáját, ma is, mint az elmúlt évtizedekben oly sokszor, félig Luxemburgban, félig Budapesten dolgozik.

Fő szakterülete pontosan az, amiről egész Luxemburg híres. A kicsi állam legnagyobb pozitívuma, hogy európai uniós, sőt euróövezeti államként nyújt legális, de mégis nagyon kedvező „adóparadicsomi” adótervezést, egyéni és családi vagyonkezelést a legvagyonosabb ügyfeleknek.

Ez itthon ma már a NER

Magyarországon a feltörekvő leggazdagabb emberek (vagy, ahogy egy angolszász kifejezés után a luxemburgi terminológia is használja, a HNWI (high net worth individuals) emberek mostanában a NER-hez tartoznak. Nekik kell gyorsan valamit kezdeni a hirtelen ölükbe szakadt milliárdokkal. Mint láttuk, Kacsóh neve is elsősorban a politikai kötődésű ügyletei miatt vált ismertté.

Családi hátteréről sokat nem ismerünk, „történelmi” családból származik, főleg külföldön nőtt fel és tanult (Brüsszel, Bécs, Luxemburg), de pár évet járt Budapesten is iskolába (úgy tudjuk, a Virányos Általános Iskolában fordult meg.).

A mai üzleti nexusait megalapozó kapcsolatrendszert azonban nem ekkor, hanem a kilencvenes évek elején kezdte kiépíteni.

Történelmi családok

A kilencvenes években a korábban külföldre kényszerült magyar nemesi családok sarjai, akik egymást már ismerték mindenféle emigrációs programról, cserkésztáborokból és más találkozókról, elkezdtek hazajárni, együtt buliztak, söröztek, beszélgettek, néhányan hagyományokat ápoltak.

Ebben az időben Kacsóh Gábor is sokat volt Magyarországon, ezekhez a fiatalokhoz, belbudai (pasaréti) katolikus körökhöz csapódott, jól érezte magát a társaságban, magyar barátnője lett.

A barátai (akik közül a Fidesz-érában többen államigazgatási, még nagyköveti posztokra is eljutottak) nem sokat tudtak a titokzatosnak, titoktartónak gondolt srácról. A legtöbben csak sejtették, hogy „valami jogász, vagy közgazdász lehet”, aki privátbanki ügyfelek befektetéseit intézi. Ahogy egyikük fogalmazott, nem vették igazán komolyan, olyannak tűnt, mint az a hétköznapi életű könyvelő, aki mindent megadna azért, hogy a csajok titkos ügynöknek nézzék. A mostani sajtóhírek éppen ezért sokakat megleptek.

Adótervezés

Kacsóh a kétezres években először az Experta SA nevű luxemburgi cég munkatársaként már a legális, ráadásul unión belül adótervezési, alapítványi paradicsomból kereste a privátbanki vagyonkezelésre az ügyfeleket. Hasonló tevékenységet folytatott később a Rutsaert Legal, majd a Deynecourt nevű cégeknél, immár csak az említett Perlectus S.A.-ben dolgozik.

Magyar nyelvtudása miatt elég hamar kialakult, hogy amolyan kapcsolattartó, magyarországi ügyfélfelhajtó lett. Több hazai kapcsolatával is tudtunk beszélni, akik jobban ismerték régről, elmondták, hogy

Kacsóh Gábor alapvetően mindig is luxemburgi struktúrákat árult (adótervezést, céges konstrukciókat).

Amolyan „berepülő pilóta” volt sokáig, amit úgy kell elképzelni, hogy Luxemburgban volt a székhelye, de kéthavonta eljött Magyarországra, majd végighaknizta a potenciális gazdag kiszemelteket, emellett nemzetközi ügyvédi irodákat, adótanácsadókat, privátbankárokat, nevesebb könyvelőket keresett fel. Mindenhol elmondta, mihez ért, miben tud segíteni, és azt kérte, hogy az érintettek valamilyen konstrukcióban bízzák meg.

Ha elégedettek voltak a megszerzett ügyfelek, akkor hólabda-effektussal újabb és újabb kliensek érkeztek és felépült egy olyan háló, akiknek már lehetett szolgáltatni. Ezek után Kacsóh már nemcsak az üzletszerzés miatt, de a meglevő ügyfelek miatt is jött, ügyeket intézett, beszélgetett, networkolt.

A „vadnyugati” időkben nagyon sok svájci privátbankár is házalt Magyarországon ilyen konstrukciókkal,

a sikeresebb bankárok már a Kempinskiben béreltek lakosztályt, irodát és ott fogadták a sok magyar ügyfelet.

Volt olyan szakmabeli, aki némi nosztalgiával elmondta, hogy ez valaha piaci jellegű szolgáltatás volt, de aztán az egész annyira kezdett „elneresedni”, illetve felerősödött az offshore-ellenes harc, hogy sokan abbahagyták az egészet.

Több szint van

Attól a nemzetközi adótanácsadók mereven elzárkóztak, hogy egymást minősítsék,

ez egy diszkrét szakma, természetesen ismerjük egymást, tudjuk, ki tervez normálisan és ki focizik feketében. A legtisztább és a legbevállalósabb tanácsadók is ugyanazokat az egyetemeket járták ki, csak abban vannak különbségek, hogy ki, mennyire megy bele a szürkezónába, illetve hogyan és mennyit kér a szolgáltatásaiért. Aki a bevállalós struktúrákat csinálja, az például jellemzően már nem óradíjat számláz, hanem százalékot kér

– mesélte egy szakember.

Többen is igyekeztek megvédeni ezt a szakmát, ezt a szolgáltatást.

Természetesen nem a világ legszebb szakmája gazdag oligarchák legális, féllegális, vagy teljesen illegális pénzét struktúrába rendezni, tisztára mosni, elrejteni az adóhatóság elől, de azért a túlzott morális támadást visszautasítjuk. Ha valaki lopott pénzből vesz fagyit, senki nem hibáztatja a fagylaltost, de akkor sem, ha az áruházban tévét adnak el egy ilyen oligarchának. Ha én céges struktúrát, adótervezési szaktudást értékesítek, akkor viszont mindenki rám támad, mert egy politikai kapcsolatai miatt meggazdagodott kört segítek. Ez nem feltétlenül indokolt, lehet, hogy csak a jogi szakértelmemet értékesítem

– mondta egy versenytársa.

Mások viszont nagyon határozottan hangsúlyozták, hogy a szigorú pénzmosási szabályok betartásán túl ebben a szakmában is van etika, ráadásul Luxemburg nem egy csatorna-sziget, vagy nem Svájc, itt tízből kilenc adótervező nem vállalná el egy afrikai diktáror struktúraépítését, nem venne részt egyértelmű bűncselekmények legalizálásában.

Teljes diszkréció

Természetesen nem lepődtünk meg, hogy Kacsóh Gáborral nem tudtunk beszélni, ennek a szakmának az alapja a teljes titoktartás. Ahogy az urológus, a privátbankár vagy a gyóntatópap, a nemzetközi adótervező is csak addig maradhat a szakmában, amíg egyszer nem szivárogtat ki bizalmas információkat.

Ettől függetlenül a luxemburgi, a liechtensteini, a Brit Virgin-szigeteki, vagy a panamai adótervezési cégektől olykor tonnaszámra ömlik ki a bizalmas információ. Ha ugyanis egy hekker feltör egy adótanácsadói rendszert, vagy egy informatikai karbantartás során egy külső informatikus lement valamit, vagy egy kirúgott és sértett munkatárs elviszi az adatbázisokat, akkor rögtön védtelenek a bujkáló ügyfelek.

Magyar érdekeltségek

A bizalmi ügyvéd sok magyar cégben is aktív, 2010 óta a magyar Qvantor Magyarország Kft. ügyvezetője, e cégben ő, illetve Dezső Ilona nevű munkatársa vállal tanácsadást. Erős a kapcsolata Exterde Anikó ügyvédi irodájával, Exterde Anikó korábban az SAP Hungary informatikai nagyvállalat pr-vezetője volt, de átképezte magát ügyvédnek, saját irodát nyitott, és van ,ahol immár tulajdonostársa is Kacsóh Gábornak.

Kacsóh Gábor fent van a Facebookon, illetve a Linkedinen is, innen lehet megtudni, hogy német anyanyelve mellett folyékonyan beszél angolul, franciául és magyarul. Tagja a legfontosabb adóügyi, adótervezési szövetségeknek, kamaráknak.

Azt hallottuk, hogy a Borkai-ügy nagy médiavisszhangja miatt Kacsóh Gábor immár azt tervezi, hogy

nagyon visszafogja magyarországi aktivitásait,

és a jövőben inkább nyugat-európai ügyekkel foglalkozik. Attól azonban nem kell tartania jelenlegi ügyfélkörének, hogy megszerzett ügyfeleit leadná, vagy róluk bármit mondana. Ebben a furcsa szakmában ugyanis ez alap.

(Borítókép: Kacsóh Gábor. Fotó: qvantor)