Vilmos
21 °C
32 °C

Néhány szektorban csökkent a munkaerőhiány

2019.10.18. 12:02

A munkaerőpiacon megjelent új hirdetések, és az állásjelentkezések száma alapján néhány szektorban csökkent a munkaerőhiány, az ágazatok többségében azonban továbbra is magas – derül ki a Profession.hu harmadik negyedéves összeállításából.

A mérnöki állások esetében idén 17 százalékkal több jelentkezés volt. A hirdetésszámok pedig csökkentek. Mindez azt jelzi, hogy ebben a szektorokban mérséklődött a munkaerőhiány, a gyártás-termelés, a mérnök és az IT-szektorban telítődés érzékelhető.

Ugyanakkor a banki pozíciók esetében a feladott álláshirdetések száma 27, a szolgáltató központoknál 16, a vendéglátásban pedig 14 százalékkal nőtt az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. A nyári szezonban a vendéglátás területén a felszolgálók, pincérek és pultosok esetében a munkáltatók bérnöveléssel próbálták kezelni a munkaerőhiányból fakadó nehézségeiket. 2018 azonos időszakához képest ugyanis körülbelül 30 százalékkal magasabb jövedelmeket lehetett látni az álláshirdetésekben: átlagosan nettó 291 500 forintot ígértek. Ennek meg is lett a hatása: ezekre az állásokra a jelentkezések száma éves összehasonlításban 18 százalékkal gyarapodott.

Már érezteti hatását a munkaerőpiacon az ország egyik legnagyobb beruházása, a debreceni BMW-gyár. 

Hajdú-Bihar megyében ugyanis az elmúlt negyedévben – 2018 évi hasonló mutatókhoz képest – 17 százalékos hirdetésszám emelkedést regisztráltak. A szakmunka esetében a hirdetésszám 24 százalékkal, gyártás-termelésnél – ahol országos szinten egyébként csökkenés volt – 48 százalékkal, míg mérnöki állások esetében egészen kimagasló mértékben, 65 százalékkal ugrott meg a közzétett álláskeresések állománya. Ezekben a munkakörökben a környék bérajánlataiban is érdemi előrelépés történt, hiszen idén a munkáltatók a tavalyinál 17 százalékkal magasabb jövedelmet ígértek leendő alkalmazottaiknak.