Már 19 cég minősíttette magát az MNB-kötvényprogramban, sok köztük a NER-es

2019.10.22. 08:52
A német minősítőcég közben Magyarország hitelminősítését is feljavította.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kötvényprogramjának egyik hitelminősítő cége, a német Scope Ratings feljavította Magyarország hitelminősítését. 

A cég az eddigi BBB besorolást BBB+-ra javította, amit, mint indoklásában írta, a csökkenő államadósság és a külső sokkokkal szembeni nagyobb ellenállás és alacsonyabb sebezhetőség indokolt.

A berlini központú, de nemzetközi hitelminősítő ugyan nem tartozik a ratingcégek topligájába, vagyis az úgynevezett big three közé (Moody's, Standard and Poor's, Fitch Group), de újabban több figyelmet szentelünk a tevékenységének, mert ez a társaság az egyik hitelminősítő az MNB Növekedési Kötvényprogramjában.

A programhoz immár 19 magyar társaságot minősítettek, listájuk itt található.

A program egyik fő kritikája az volt, hogy az csak egy újabb csatorna, ahol az állam segítheti a hazai csókos vállalkozásokat,

miközben a rendszer hívei szerint a kis- és középvállalkozások megfelelő forráskínálata mellett a nagyobb ligában is elkel a gazdaságot beindító segítség.

Az eddig minősítettek listáját átolvasva az ellenzők és a támogatók is nyerhetnek érveket. vannak ugyanis kifejezetten a politikai bizalom mentén felépült társaságok, máshol a társaságok piaci hitelképessége, tőkeereje miatt nem feltétlenül szorulnak az MNB forrásaira, és vannak azok a kisebb magyar társaságok, ahol remélni lehet, hogy valóban szükség is van a forrásra és erős politikai kapcsolat sem lelhető fel.

Mint azt a Napi.hu cikke is számba vette, a támogatottak között bőven van NER-es vállalkozás, így Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Tiborcz István világából az Opus Global, a Duna Aszfalt, a Tigáz vagy az Appeninn.

Sok vállalkozás a legtőkeerősebb magyar üzletemberek irányítása alatt áll, például Csányi Sándor, Hernádi Zsolt, Garancsi István, a Futó család vagy Veres Tibor érdekkörébe tartozik, mint a Bonafarm, a Pick Szeged, a Mol, a Market Építő, a Cordia, a Wingholding vagy az AutoWallis.

De persze vannak olyan magánpiaci cégek is, ahol a tulajdonosoknak semmilyen politikai kötődése nem ismert, mint a Masterplast vagy az Unix, illetve sajnos ők vannak kevesebben.