Állampapír lassítja a lakások drágulását

2019.10.24. 09:37

Visszaesett a használt lakások iránti kereslet a nyáron, a befektetőket inkább az új állampapír érdekli, írja a csütörtöki Magyar Hírlap. A lap megszólaltatta Balogh Lászlót, az ingatlan.com szakértőjét, aki szerint júniustól számítva 32 százalékkal alacsonyabb a kereslet a használt lakóingatlanok iránt, mint az előző év azonos időszakában volt.

Nyár óta a befektetők újabb ingatlant már nem vásárolnak, inkább prémium államkötvénybe helyezik el a pénzüket. Így jobb alkupozícióba kerülnek azok az emberek, akik saját célra vesznek lakást.

A szakértő kitért arra is, hogy azok a fiatalok, akik 15-20 millió forintból szeretnének jó helyen fekvő, jó állapotú ingatlant vásárolni, elsősorban a fővárosi agglomerációban vagy más nagyvárosokban találhatják meg a számításukat. Budapesten ugyanis ennyi pénzért nem tudnak lakást venni.

Az év vége persze érdekes lehet, és változást hozhat abból a szempontból, hogy rengeteg új lakást adhatnak át, az utolsó negyedévben nyolcezer új ingatlan átadása várható.

Változás jön a lakáspiacon

Kapcsolódó hír, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérése szerint Budapesten már kínálati piac van kialakulóban és az emelkedő árak korszaka is véget ért; az irodabérleti piacon ugyanakkor töretlen a bizalom, emiatt negatív irányú trendfordulóhoz érkezett a lakáspiac.

 A lakásárakra vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy a következő 12 hónapban fővárosi átlagban nem várható áremelkedés. Míg az előző, júliusi felmérésben Budapesten és környékén a válaszadók 68 százaléka számított az árak további emelkedésére, októberben csupán 21 százalékuk. Azok aránya, akik az árak stagnálására számítanak 30 százalékról 59 százalékra emelkedett, és minden ötödik válaszadó már árcsökkenésre számít, míg ezek aránya júliusban mindössze 2 százalék volt.