Lemondott a magának telket privatizáló debreceni önkormányzati cégvezető

2019.10.25. 13:36

Távozik a debreceni önkormányzat tulajdonában lévő Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója, ki pár évvel ezelőtt ügyesen privatizált magának egy nagy értékű önkormányzati ingatlant - írja a Magyar Hang. Persze erről az ügyletről nem esik szó az önkormányzati hírportálon megjelent közleményben, amely szerint a céget 2011 óta vezető Kováts Ákos közös megegyezéssel távozik. 

Ahogy a lap arról korábban beszámolt, a szóban forgó, Debrecen belvárosában lévő telek először az önkormányzattól a Kováts vezette Cívis Ház Zrt.-hez került, ez a cég viszont fél évvel később, 2017 októberében eladta azt egy Déco Apartman Kft. nevű vállalkozásnak. Ezt egy hajdúszoboszlói vállalkozó, bizonyos Farkas Csaba alapította egy hónappal korábban. Egy hónappal később,

2017 novemberében viszont Farkas ki is szállt a cégből, az egyedüli tulajdonos pedig Kováts Ákos lett. 

Kováts a Magyar Hang kérdésére nem is tagadta a történteket, de azt mondta, csak egy kínálkozó üzleti lehetőséggel élt, és szerinte „nem történt olyan dolog, amely indokolna személyemmel szemben bármilyen intézkedést”. 

Nem ez volt az egyetlen debreceni ingatlan, amely a Cívis Házon keresztül a Déco Apartmanhoz került, egy másik, Miklós utcai telket 2018 novemberében adott el az önkormányzati vállalat előbb egy magánszemélynek, aki aztán 2019-én adta tovább Kováts cégének. 

A lap kérdezte az ügyletekről a város fideszes vezetését, ahonnan az a válasz jött, hogy  a telekügyletekről sem a városvezetésnek, sem a Debreceni Vagyonkezelő vezetésének nem volt tudomása, ezért a Vagyonkezelő vezére vizsgálatot rendelt el.