Mészárosék taroltak az EU által súlyosan szabálytalannak ítélt közműprojekten

2019.10.28. 08:45

Nyár végén zárult le a  vízügyi keretközbeszerzésekről szóló, évek óta húzódó vita, amely arról szólt, hogy gyanúsan zártak ki óriási, 70 milliárdos vízügyi pályázatokból egyes szereplőket. Végül az államnak úgy sikerült lezárnia a vitát az Európai Bizottsággal, hogy bevállalta, lemondanak az összesen 420 milliárd forintos támogatás egy jelentős részéről, tehát azt inkább saját zsebből fizetik. 

A 24.hu közérdekű adatigényléssel fordult a a megbukott közbeszerzéseket kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-hez. Azt nem sikerült megtudni, hogy a 420 milliárdból mennyit buktunk el a szabálytalannak ítélt közbeszerzések miatt, viszont a lap megkapta a nyertes cégek listáját. 

Ebből az derült ki, hogy a legsikeresebb a Dunai György-féle EuroAszfalt Kft. volt, ők két különböző felállásban négy helyen jutottak be a győztesek közé. Ebből egyszer a Betonútépítő Zrt.-vel, másik két régióban pedig a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen. Meglepő módon így Mészáros Lőrincéknek így csak két helyen sikerült bejutniuk azon győztes cégek közé, amelyek a munkákra pályázhatnak.

Azonban emiatt nem kell hogy fájjon a feje a felcsúti üzletembernek, ugyanis a keretmegállapodásba bekerült cégek közül

a Mészáros és Mészárosnak sikerült az Euroaszfalttal közösen a legtöbb tényleges szerződést megkötnie.

A megállapodásba bekerült cégek külön közbeszerzésben pályázhatnak az egyes munkákra, a Mészáros-féle konzorcium pedig összesen 17 szerződést kötött egyes települések ivóvíz-, illetve szennyvízberuházásaira, összesen körülbelül 70 milliárd forint értékben. 

Egyébként a keretszerződésbe bejutott még két multi, a Veoila–Sade páros, az osztrák Swietelsky; a Strabag magyar leánycége, a  a Magyar Bau Holding Zrt. és az Apáthy Endre érdekeltségében álló Híd-csoport. Nyertes volt még Varga Károly két érdekeltsége a Magyar Vakond és a Hódút Kft., Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt., a francia gyökerű Colas Alterra Zrt. és a gödöllői Penta Általános Építő Kft.