Matolcsy: Eurázsiai közös pénz jöhet

2019.10.30. 11:38

Új közös eurázsiai pénz jöhet a jövőben, úgy sejtjük, hogy ez digitális lesz, és az aranynak és az elektromos áramnak is része lesz benne, mondta Matolcsy György az MNB által szervezett budapesti Eurázsia Fórumon szerdán.

A növekedés.hu beszámolója szerint a jegybank elnöke nyitóbeszédében azt mondta, lassan lezáródik az atlanti korszak 500 éve, és belépünk az eurázsiai korba. Mindez az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés 2013-as bejelentésével kezdődött, amelyhez Magyarország az európai országok közül elsőként csatlakozott.

De már ezt megelőzően is voltak az új korszakra mutató jelek. Ilyen volt az európai egyesülés és az euró bevezetése, amely a dollárt kihívó valutaként lépett a világpiacra. Az eurázsiai kontinens egységei egyre szorosabban kötődnek össze, ilyen együttműködési felület a geopolitika, a közgazdaság, az infrastruktúra, a pénzügyek és az oktatás.

Matolcsy szerint "közgazdasági szempontból" a hiányok korszakának vége és a bőség korszakának kezdete jellemzi a mostani periódust. Matolcsy szerint a multilaterális együttműködésnek lehet része egy új közös eurázsiai pénz létrehozása is, ezt azonban nem fejtette ki bővebben, csak hogy az digitális lesz, és köze lesz hozzá az áramnak, valamint az aranynak.