Orbán apjának és vejének a cégei fej fej mellett a Forbes 100-as listáján

2019.10.30. 07:02 Módosítva: 2019.10.30. 10:49

Ismét megjelent a Forbes 100 legértékesebb száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozást összesítő listája, szemezgettünk az érdekesebbek közül.

A listavezetők továbbra is a sajtóban keveset szereplő, nyíltan napi politikához nem kötődő cégek. Újdonság azonban, hogy már nem csak egyszerűen Orbán Viktorhoz közelálló emberek, hanem a családtagjai által birtokolt cégek is felkerültek a listára.

A CSODÁS profitrátákkal operáló Dolomit, Orbán Győző, a miniszerelnök apjának cége a 88. lett a maga 10,5 milliárdjával a listán. Nem sokkal marad el tőle Tiborcz István, a miniszterelnök vejének a cégbirodalma a BDPST a 91. helyen.

Mindkét cégcsoport először szerepel a Forbes 100-as listáján. Egyébként a legértékesebbre becsült magyar tulajdonú cégek közül az első helyen a főként élő szexkamerás szolgáltatásokról közismert Docler Group végzett, a cégcsoport becsült értéke 208,4 milliárd forint.

  • Bekerült még az első ötbe a Videoton Holding, az MFP Holding, a Gránit Pólus Csoport és a Dayton Invest.
  • Ismerősebb arcot találunk a hatodik helyen, Csányi Sándor agrárbirodalmát a Bonafarm Csoport 122,7 milliárd forinttal.
  • Közvetlen őket követi a Mészáros Lőrinc bizalmasának tartott Szíjj László-féle Duna Aszfaltról ismert Duna Csoport, az ő becsült értékük 118,5 milliárd forint. A csoport zászlóshajója, a Duna Aszfalt az elmúlt években számtalan állami és önkormányzati közbeszerzést nyert el.
  • Tizenötödik helyen végzett az utóbb időben számos támadást megélt Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek (56 Mrd).
  • A Mészáros csoport a 17-ik helyre futott be, ezek azok a Mészáros család tulajdonába álló mezőgazdasági és borászati cégek, amik nem lettek beolvasztva az Opus Globálba (51 Mrd).
  • Huszonegyedik lett az állam által is bőkezűen támogatott Hell Energy Magyarország Kft (41,7 Mrd).
  • A néhai Andy Vajna cége, a Las Vegas Csoport a harmincötödik helyen végzett a Forbes listáján.
  • Harminchetedik lett a West Hungária Bau, akik szintén gyakori nyertesei a közbeszerzéseknek, jelenleg a Pénzügyminisztérium újjáépítésén dolgoznak, de a Liget-projekt keretében is végeznek munkákat. A tulajdonos Tiborcz István üzlettársa.
  • A NER-hez és Szíjj Lászlóhoz szorosan kötődő Magyar Vakond Kft. a legértékesebb cégek százas listáján a 47. lett.
  • Hetvennegyedik lett a TV2 Média Csoport Zrt, a korábban Andy Vajna tulajdonában lévő cég nyáron került a Takarék-vezér Vida Józsefhez.