Az állam megvette a Telenor 25 százalékát

DMOHA20120801073
2019.10.31. 16:39

Igaznak bizonyultak a korábbi hírek, a PPF Csoport és az Antenna Hungária csütörtöki bejelentése szerint az állami cég megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát. Közleményük szerint a vásárlással a "Telenor Magyarország megerősíti és magasabb szintre emeli a két cég közös tevékenységében rejlő lehetőségeket."

A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

Még 2018 nyarán, a norvég Telenor értékesítési eljárása közben felröppentek arról hírek, hogy NER-es csoportok (Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért nevét érdemes kiemelni) is jelezték érdeklődésüket a Telenor Magyarország iránt, de a befutó végül nem magyar üzleti kör lett, hanem a cseh Petr Kellner.

Ő a világ 88-ik leggazdagabb embere, akinek a vagyonát 15 milliárd dollárra becsülik, de PPF nevű holdingcége összesen 38 milliárd dollárt kezel. A norvég cég nemcsak a magyar érdekeltségét, de egy kelet-európai portfóliót értékesített.

Kellner se nem klasszikus szakmai (hosszú távú), se nem kizárólag pénzügyi (rövid távú) befektető. Ismerői szerint, ha jó árat kap, bármikor, bármilyen eszköztől szívesen megválik, de ha valamiben lát fantáziát, akár fejleszti és hosszasan őrzi is a befektetéseit.

Mivel a Telenor iránt kormányközeli üzletemberek is érdeklődtek, ahogyan arról már korábban írtunk, Kellnernek Magyarországon érdekében állhatott, hogy ne legyen a bizalmi embereket beelőző ellenség, hanem tegyen egy gesztust, mutasson nyitottságot egy amolyan társbefektetői státuszra. Petr Kellner is láthat fantáziát egy ilyen felállásban, különösen a hazai mobiltávközlés jövőjét alapvetően meghatározó frekvencia-pályázatok előtt.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy amennyiben korábban Mészáros Lőrinc, vagy Jászai Gellért (cégnévvel az Opus Global, vagy a 4iG) mutatott érdeklődést a távközlés iránt, akkor lehet-e olyan konstrukció, amelyben az állam megveszi, majd e körnek továbbadja a Telenor-pakettet?

Forrásaink szerint nem ez fog történni, vagyis egyáltalán nem elképzelhető ez a forgatókönyv. Bár az elmúlt években a magán- és az állami szféra összegabalyodásában cifrákat láthattunk, de azt hallottuk, hogy ezúttal ez nincsen napirenden.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)