A Dunától keletre is megjelent az egyik legveszélyesebb szőlőbetegség

2019.11.04. 15:07

Amíg a Dunántúlra a sertéspestis terjedt át keletről, addig először jelent meg a Dunától keletre a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma. A Nébih szerint a Hajós-Bajai borvidékről van most szó.

Semmilyen ismert növényvédő szer nem nyújt ellene megfelelő védelmet, de az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel lehet védekezni. Ahol ez nem megoldott, a tőkék 80-100 százaléka is megfertőződhet a betegséggel, és a fogékony fajták néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.

FD Lenti2 kicsi.JPG
Fotó: NeBIh

A fogékony fajták alatt szinte minden európai szőlőfajta értendő. Különösen a Chardonnay, a Cabernet sauvignon, a Sauvignon blanc, a Pinot noir és az Olaszrizling.

Ha felismeri a tüneteket, például sárgásodik vagy vörösödik szőlőjének levele,  netán pöndörödik is vagy egyenetlenül is fásodik a növény, ne essen kétségbe! Hanem cselekedjen a Nébih által kidolgozott FD Nemzeti Készenléti Terv útmutatása szerint. Ahol ugyanis a hatóság elrendeli a tőkék kiirtását, ott állami kártérítést kapnak a gazdálkodók.