Szigoríthatja a katát a Pénzügyminisztérium - A PM cáfol

2019.11.07. 14:25

Jelentősen megszigorítanák a százezreket érintő kata szabályait, hivatkozik Ruszin Zsolt posztjára  a 24.hu. Ruszin, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke azt állítja, hogy a szervezetük birtokába került  egy dokumentum, amit a Pénzügyminisztérium jövedelemadók és járulékok főosztályának vezetője írt alá, és ez a módosítási terv igen lényeges változtatásokat ír. 

A havi 50 ezer forintos befizetés nem változna, viszont:

 • 2020. február 1-jétől azoknak a katásoknak, akik a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláznak egy ügyfélnek úgy, hogy ez teljes bevételük több mint felét adja, ezen bevétel után 40 százalék adót kell fizetniük.
 • Szintén 2020. február 1-jétől összeghatártól függetlenül 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás vállalkozó a korábbi munkáltatójának számlázik. (Korábbi munkáltatónak az számít, akivel a katás a bevétel megszerzésének évében vagy az azt megelőző két évben munkaviszonyban áll vagy állt.) Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.
 • A többes katázás 2021. január 1-jével megszűnne. Aki nem választja ki, hogy melyik katás vállalkozását vinné tovább, annál mindegyik katázást törölnék.

Emellett az alábbiak közül az eddigi kettő helyett már legalább négy feltételnek kéne teljesülnie, hogy ne álljon fenn a leplezett munkaviszony vélelme:

 • A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végzi.
 •  A naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte.
 • A megbízó nem ad utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
 • A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
 • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy (megbízó) bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
 • A munkarendet – például a munkaidőt – a kisadózó határozza meg.
 • A mellékállású kisadózó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül.

Ruszin ezt 

a tisztuló, fehéredő magyar gazdasági élettel szembeni merényletként

értékeli. Emellett szerinte beetették az embereket, hasonlóan, mint 2006 után az evával. Úgy gondolja, hogy 

ha életbe lép a javaslat, annak hatásait törvényesen nem lehet majd kompenzálni, egyetlen könyvelő sem tud majd semmilyen épkézláb, legális megoldással előállni.

A lap megkereste a Pénzügyminisztériumot is, amely azonban egyelőre nem válaszolt.

Frissítés: Mi is megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot, ők válaszként egy közleményt küldtek. Eszerint nem tervezik a kata "drágítását", csak több ellenőrzés jön, mert sokan kijátsszák a szabályokat. Pontosabban "az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok a katát érintő visszaélésekre hívták fel a kormány figyelmét," ezért a NAV majd többet fog ellenőrizni.

Ezt nem fejtik ki sokkal jobban, ennyi mivel csak annyit tettek még hozzá ,hogy  "a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse. Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is. • Hírek
 • Megtakarítás