Már itthon is kapható a Burger King műhúsos burgere

2019.11.12. 11:22

A Burger King keddtől már Magyarországon is árusítja a növényi alapú, műhúsos hamburgerpogácsával készülő szendvicsét. A Liszt Ferenc repülőtéri üzletükön kívül minden boltjukban kapható mától a burger.

A Rebel Whoppert („Lázadó Whopper") Európa-szerte 25 országban, több mint 2500 étteremben kezdték ma árulni, hamarosan pedig Európa, a Közel-Kelet és Afrika további piacain is kapható lesz. A hamburgerpogácsát az Unileverhez tartozó The Vegetarian Butcher készíti. 

Korábban írtunk már arról, hogy bármennyire is meredeken hangzik, a műhúsé a jövő, hiszen a következő évtizedekben valószínűleg annyival megnő a hús iránti kereslet, hogy ha élő állatokból akarjuk fedezni az igényt, akkor teljesen tönkretesszük a bolygót. Ezért tudósok megpróbáltak előállítani az igazi húsra megtévesztésig hasonlító műhúst úgy, hogy ne kelljen állatok tömegeit lemészárolni hozzá. 

A műhús egyik fajtája növényi (és gomba-) alapú – amilyen a Burger King mától kapható szendvicse is –, a másik változatot viszont élő állatokból vett sejtekből állítják elő, ilyen még nincs Magyarországon. A technológia mára a kísérleti laborokból eljutott az éttermek menüjéig, hírességek és dúsgazdag befektetők dollárszázmilliókat invesztálnak az ágazatba, a műhúsos cégek hasítanak a tőzsdén.