Bernát, Felícia
EUR 384,22 Ft
USD 363,17 Ft
8 °C
30 °C

Egyre több magyar választja a magánegészségügyet

2019.11.13. 15:25

Egyre többen fordulnak magán-egészségügyi szolgáltatóhoz Magyarországon, piaci becslések szerint legalább 300 milliárdot költünk el náluk évente, írja a Portfolio, amely a CIG Pannónia felmérése és a MABISZ statisztikája alapján készített összefoglalót.

A felmérésekből kiderült, hogy minden tizedik magyar fordul magánegészségügyi szolgáltatóhoz, negyedük viszont kizárólag az állami ellátást veszi igénybe. 

A fizetős rendelések közül leginkább a fogászati kezelést (57%), a nőgyógyászati ellátást (36%) és a szemészetet (21%) veszik igénybe a magyarok. 

A lap felidéz egy tavalyi TÁRKI kutatást, amely szerint a magyarok éves szinten fejenként 200 000 forintot költenek magánegészségügyi szolgáltatásokra. A szektor növekvő szerepét a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. legfrissebb, 1000 fős, reprezentatív kutatása is megerősítette. A megkérdezettek csupán negyede állította, hogy még nem járt magánrendelésen, azon belül is különbség mutatkozik a fiatalabbak és idősebbek válaszai között. A 35 év alattiak közül csupán minden ötödik válaszadó kerülte el a magánrendelőket, míg az 56 évnél idősebbek közül többen, közel harmaduk jár kizárólag állami egészségügyi intézménybe.

A megkérdezettek közel 40 százaléka úgy véli, a magánrendeléseken több idő és figyelem jut a betegekre, harmaduk szerint pedig a fő vonzerő, hogy nincsenek hosszú várólisták.

A kényelemért, a figyelemért és a rövid várakozási időért cserébe megéri fizetni - vallja a megkérdezettek több mint háromnegyede. Meglepő módon a kutatásban résztvevők nem gondolják azt, hogy a magánegészségügyi szolgáltatók felszereltsége vagy a rendelők, kórtermek tisztasága kiemelt szerepet játszana a döntésében.

Jelentős a növekedés a magán-egészségbiztosítások piacán is, a MABISZ adatai szerint 2018-ban

  • 19,5 milliárd forintnyi egészségbiztosítási díjat fizetett a magyar lakosság, ami csaknem négyszerese a hat évvel korábbi szintnek,
  • 10,4 milliárd forintnyi kárkifizetés történt, ami kilencszerese a 2012-es adatnak,
  • 75 ezer forintra emelkedett a szerződések darabszáma, ami duplázódást jelent több mint fél évtized alatt.

Tavaly az egészségbiztosítási díjbevételek 28%-kal nőttek, a szerződésszám 31%-kal emelkedett. De a vállalati szerződések miatt jóval nagyobb a tényleges ügyfélszám a szerződésszámnál: piaci becslések szerint mára meghaladhatta a 300 ezret azok száma, akiknek van valamilyen magánpiaci egészségbiztosításuk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek