Varga: Lesz nyugdíjkötvény

2019.11.13. 09:10

A Magyar Állampír Plusz (MÁP+) sikere miatt halasztják a nyugdíjkötvény bevezetését, írja a Népszava.

Varga Mihály pénzügyminiszter az országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén beszélt arról, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) eddig a MÁP+ sikere miatt jegelte a nyugdíjcélú kötvényprogram elindítást.

Nem akart a Pénzügyminisztérium/Államadósság Kezelő Központ páros egy sikeres kötvényprogrammal szemben egy másik állami programot indítani. Az ÁKK továbbra is tervezi, hogy elindít egy nyugdíjkötvény-programot, ám ez még mindig az előkészítés fázisában van

– idézi a pénzügyminisztert a lap.

A szuperállampapírból eddig 2600 milliárd forint fogyott, ám a kormány célja, hogy az állományt néhány éven belül 11 ezer milliárd forintra emelje - mondta Varga, aki szerint ez nem irreális cél, hisz jelenleg csak a készpénzállomány 6500 milliárd forint. Elmondása szerint a kormány minél nagyobb arányban szeretné az államadósságot a belső piacról finanszírozni, ezért például idén nem is vesznek fel devizahitelt.

A Portfolio összeszedte, hogy eddig mit tudunk a nyugdíjkötvényről:

  • Új, hosszú lejáratú állampapírtípus lenne.
  • A rendszeres, nyugdíjcélú előtakarékosságot segítené elő vele a kormány.
  • Csak magánszemélyek vásárolhatnák.
  • Nyugdíjba vonuláskor egy összegben vagy járadék formában lenne felhasználható.
  • A babakötvényhez hasonlóan valamekkora kamatprémiumot fizetne az infláció felett.
  • Elképzelhető, hogy ez a prémium az életkor függvényében változna.
  • A meglévő állampapírokhoz hasonlítóan (és több nyugdíjcélú megtakarítástól eltérően) "költségkímélő" megtakarítási forma lenne.

A bizottsági ülésen Varga Mihály nem kívánta minősíteni Matolcsy György jegybankelnök egyre meredekebb euróellenes véleményét. Matolcsy egy jegybanki konferencián arról beszélt, hogy lezárul az atlanti korszak, Eurázsiában érdemes már gondolkodnunk, s azon a tájon egy közös digitális pénz jöhet létre a jövőben. Varga szűkszavúan annyit mondott a többször feltett képviselői kérdésre, hogy az euró magyarországi bevezetésével kapcsolatban a kormány álláspontja változatlan. Ezzel Varga valószínűleg arra gondolt, hogy Magyarország az uniós csatlakozásakor vállalta, hogy bevezeti a közös európai valutát.