Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Mészáros Lőrinc gyerekei milliárdokért dózerolhatnak

2019.11.15. 13:05

A Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Föld-Trans Kft. konzorciuma nyerte a Dél-Pesten még nem is biztos, hogy felépülő atlétikai stadion helyszínének előkészítésére kiírt beszerzést, a munkáért a két cég 4,1 milliárd forintot kap – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből, amelyet a Hvg szúrt ki.

Ezek a cégek Mészáros Lőrinc gyerekeinek (Beatrix, Ágnes, ifj. Lőrinc) tulajdonában vannak, és sorra nyerik a közbeszerzéseket. Az atlétikai stadion eredetileg a budapesti olimpiára épült volna, és ugyan a rendezéstől a kormány elállt, szinte minden szükséges létesítményt meg akar építeni. A Mészáros-gyerekek arra kaptak megbízást, hogy az elhagyott, lerobbant területet kármentesítsék, az ott található építményeket el kell bontani.

Azonban nem biztos, hogy a stadion egyáltalán felépül, de valamilyen atlétikai stadionra szükség lehet, hiszen Budapest rendezi a 2023-as atlétikai vb-t, ez pedig a rendezés feltétele volt.

Ettől függetlenül a Mészáros-gyerekek megkapták a megbízást, ezek a projekt legfontosabb részletei:

  • 40 darab bontandó épület van,
  • bontandók a területen lévő utak is,
  • el kell végezni a közművek bontását, esetleges kiváltását,
  • a meglévő, megmaradó műtárgy a területen található az FCSM Ferencvárosi szivattyútelepét és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet összekötő nyomott szennyvíz-vezetékpár bukóaknája, melynek folyamatos megközelíthetőségét a bontási munkák során biztosítani kell. Gondoskodni kell továbbá a ferencvárosi szivattyútelep kiömlőinek, valamint az árvízvédelmi feladatok elvégzéséhez szükséges területek hozzáférhetőségéről is. A Kvassay Zsilip és a VITUKI toronyház közműellátását folyamatosan biztosítani kell a bontási munkák alatt.
  • a teljes bontási területen régészeti felügyelet biztosítása, valamint lőszermentesítés is szükséges,
  • a korábbi használatból visszamaradt veszélyes hulladékok felmérése és biztonságos kezelése.