Bodajkon létrejött a tökéletes NER-körforgás

2019.11.25. 11:55 Módosítva: 2019.11.25. 19:48

A tökéletes gazdasági NER-körforgást figyelhetjük meg a bodajki kastély esettanulmányán keresztül. Mint a 24.hu cikkéből kiderül, az épületet 

  • először megvette, majd gyorsan tovább is adta a Tiborcz István-féle BDPST Zrt;
  • a vevő Tiborcz korábbi üzlettársa, Paár Attila cége, a WHB volt, de aztán ők is eladták az Excidit Befektetési Kft.-nek, ami szintén több szálon kötődik Paárhoz;
  • a kastély felújítására ezután közpénzt ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség;
  • és végül kiderült, hogy a kastélyfelújítást nem más, mint Paár Attila cége végzi több mint 3 milliárd forint értékben.

A Tiborcz István tulajdonában álló BDPST nagyon jó üzletet csinált a bodajki Hochburg-Lamberg-kastéllyal 2016-ban (ekkoriban több kastélyt is felvásárolt a cég), mindössze 29 millió forintért jutottak hozzá egy felszámolási eljárás keretében, hogy aztán gyorsan tovább is passzolják a kastélyt tulajdonló BDJK Real Estate Kft.-t a WHB Vagyonkezelő Zrt.-nek. Utóbbi cég tulajdonosa Paár Attila, aki több ismert ügyletben feltűnt Orbán Viktor veje mellett. Az új tulajdonos sem tartotta sokáig magánál a kastély projektcégét, 2018-ben eladta a Excidit Befektetési Kft.-nek.

Ez egy kevésbé ismert, de háttere alapján a NER-körhöz sorolható cég.

Például a tulajdonosa annak a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ), amely a közvetve szintén Paár érdekeltéségbe tartozó Magyar Építővel konzorciumban milliárdokért dolgozott a Kaposvár Arénán és a versenyuszodán, ráadásul a FÉSZ biatorbágyi fióktelepe a WHB Vagyonkezelő Kft. székhelyére van bejegyezve. A vállalkozás tulaja sokáig a rejtélyes luxemburgi magyar ügyvéd, Kacsóh Gábor volt, de most már egy bizonyos Khaut András nevén van. 

Az Excidit tulajdonában álló BDJK Real Estate Kft. idén szeptember 4-én hirdetett közbeszerzési pályázatot vadászati kiállítótér létrehozására és a kastély környezetének rehabilitációjára. Egy hónapot adtak a jelentkezésre, és ennyi idő alatt csupán egy ajánlat futott be: a WHB-é, akik 3 milliárd 89 millió forintért végzik el a munkát. Azért kellett egyébként közbeszerzést kiírni, mert közpénz is van a dologban,

a BDJK a turizmusfejlesztési céllal indított Kisfaludy Programból nyert el 45 százalékos támogatást a projekthez, ez 1,38 milliárd forintot jelent.

A történethez hozzátartozik, hogy a turizmusfejlesztési pénzekről döntő Magyar Turisztikai Ügynökségre nem hivatalosan komoly hatással van Orbán Ráhel. A műemléki épületfelújítás állami támogatással különösen jó biznisz, de ettől függetlenül is az lenne, hiszen adókedvezmény jár rá.  

A vadászati tér kialakítása 2021 elejére el is készülhet a bodajki kastélyban, épp jókor, hiszen 2021-ben Magyarország vadászati világkiállítást rendez 50 milliárdos költségvetéssel.