A Netrisk jogtalanul használta a hasznalatauto.hu adatbázisát

2019.11.26. 13:26 Módosítva: 2019.11.26. 15:24

A Netrisk az általa üzemeltetett netriskauto.hu-n "újrahasznosította" a használtauto.hu adatbázisát, egy friss közleményből kiderült: jogszerűtlenül.

Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. (a használtauto.hu tulajdonosa) beperelte a Netrisket az adatbázisának használata miatt, és nyert: a bíróság által jóváhagyott megegyezés szerint engedély nélkül nem használhatták volna az adataikat. 

A szóban forgó ügyben több ezer hirdetés volt érintett, a tevékenység volumenére való tekintettel az Adevinta először ideiglenes bírói intézkedést kezdeményezett a Netrisk jogsértő tevékenysége ellen. Ennek helyt adott az illetékes bíróság, és mind első, mind pedig másodfokon és eltiltotta a Netrisket a további jogsértéstől. Az ezt követően indult peres eljárás a felek megegyezésével, a Netrisk közleményével és kötelezettségvállalásával zárult. A cég közleményéből kiderült, hogy nem csak a Netrisk járt el így, az utóbbi időben több céget is beperelt az Adevinta adatbázis-újrahasznosítás miatt. 

Cikkünk megjelenése után a Netrisk jelezte, hogy a történet szerintük egy kicsit másképp: az ügy háttere, hogy a kereskedők számára is teljesen ingyenes hirdetési lehetőséget biztosító netriskauto.hu olyan kényelmi szolgáltatást tett lehetővé az ügyfeleinek, hogy az általuk a használtautó.hu oldalán elhelyezett hirdetésük szöveges részét saját maguk egyszerűen át tudják másolni a netriskauto.hu felületén is elhelyezni kívánt hirdetésükbe. 

Szerintük az eljárás két okból sem tekinthető az adatbázis „lenyúlásának”: egyrészt a hirdetések képi összetevőit a hirdetők e könnyítés ellenére is csak a hagyományos módon tölthették fel a netriskauto.hu-ra, másrészt a szöveges tartalom is kizárólag az ő eljárásuk nyomán jelenhetett meg az oldalon. A Netrisk szerint "a dolog súlyának mértékét jól jelzi, hogy a netrisk.hu a két fél megegyezése értelmében nem fizet semmilyen kártérítést, csupán a polgári per költségeit állja, emellett 15 napig a kérdésben is hivatkozott közleményt helyezi el a hirdetési felületén". A Netrisk.hu valamennyi ily módon feltöltött hirdetését törölte.