Nagyobb végkielégítést kapnak az Electrolux kirúgott dolgozói

2019.11.26. 19:17 Módosítva: 2019.11.26. 19:30

Csaknem két hónapon át tartó egyeztetést követően „szociális megállapodást” kötött az Electrolux Lehel Kft. és a vállalat dolgozói érdekképviseleteinek vezetősége arról, hogy milyen juttatásokat kapnak az érintett dolgozók a jászberényi üzem átszervezése során – írja az MTI a cég közleménye alapján. Az Electrolux Group szeptemberben jelentette be, hogy kirúgnak 800 embert.

A keddi közlemény szerint a cégvezetés és az érdekképviselet közötti tárgyalássorozat eredményeként szeptember 1-től a havi jelenléti bónusz és termelési bónusz összegét bruttó 50 ezer forinttal megemelte a munkáltató. Így többletjuttatásként akár havi bruttó 76 ezer forintot vihetnek haza a jászberényi telephelyen dolgozók.

A közlemény idézi Antal Csabát, az Üzemi Tanács és a Központi Üzemi Tanács elnökét, aki azt mondta, hogy a végkielégítés mértéke a dolgozók javára eltér a Munka Törvénykönyvében meghatározottól.

Az érintett munkatársak elhelyezkedésének támogatására az Electrolux Lehel Kft. már előzetesen kapcsolatba lépett számos térségbeli munkaadóval, a megyei kormányhivatallal, hogy az átszervezésben érintett dolgozók mielőbb elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

Az egykori Lehel hűtőgépeket gyártó jászberényi gyárát 1991-ben vette meg a svéd Electrolux. A porszívók gyártását 2004-ben hozta Magyarországra a cég Svédországból, nagyrészt azért, mert itt jóval alacsonyabb volt a munkaerő költsége. Mostanra viszont már nem éri meg itt termelni, hiszen ugyanezt a munkát jóval olcsóbban el tudják végezni Ázsiában, éppen ezért most oda szervezi ki a termelést a gyár. A porszívók helyett a cég ígérete szerint high-end okoshűtőket gyártanak majd.