Matolcsy: Magyarország a világ egyik legizgalmasabb gondolatébresztő műhelye

2019.11.28. 13:45 Módosítva: 2019.11.28. 14:56

Meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Budapesten azon a rendezvényen, amelyen bemutatták új könyvét, "Az amerikai birodalom kontra európai álom" című művet.

Matolcsy azt mondta, létrehozása pillanatában hibás, sőt káros politikai koncepcióra épült az euró megteremtése. Állítása szerint a koncepció problémája, hogy 1992-ben, az euró elindulásakor a közös európai pénztől az európai országok szorosabb együttműködését, gazdaságának erőteljes bővülését várták, szemben a Szovjetunióval, a szovjet birodalommal.

A Szovjetunió azonban pont abban az évben bomlott fel - mutatott rá jegybank elnöke, aki szerint később, az elmúlt évek során ezzel szemben a dollár, az amerikai birodalom valutájának versenytársa lett az euró. Ezt azonban sem az Egyesült Államok vezetése, sem annak politikai és gazdasági elitje nem néz jó szemmel, mondta.

Matolcsy György szerint Európának vissza kell térnie a gyökereihez, a szellemi és kulturális örökségéhez, sokszínűségéhez, és ezekre építve kell választ adnia a XXI. század kérdéseire, "a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására". Arról is beszélt a jegybankelnök, hogy az eurózóna tagállamainak gazdasága az euró bevezetése előtt jobban, gyorsabban fejlődött, és ezt tetézte, hogy később az Európai Unió, az eurózóna lemaradt a világméretű gazdasági versenyben.

Matolcsy azt mondta, napjainkban ismét kétpólusúvá kezd válni a világ, az Egyesült Államok mellett Kína játssza a vezető szerepet a globális gazdasági, technológiai versenyben, ezzel kezd egy új hatalmi egyensúly kialakulni a világban. "Az angolszász nyugati világ mellett Eurázsia lesz az új hatalmi központ." Matolcsy szerint bár Magyarország még nem vezette be az eurót, de gondolkodni kell azon, hogy milyen feltételek mellett kellene újraépíteni Európát, az eurózónát, milyen háttérrel kellene elindítani az euró megreformálását,

"mert napjainkban Magyarország Európa egyik legizgalmasabb gondolatébresztő, alkotó műhelye". 

A jegybankelnöknek az utóbbi időben ez már  sokadik kiszólása az euró ellenében, a legutóbb egy konferencián is euróreformot sürgetett és eurázsiai kriptovalutát emlegetett.