Nem árulja el a kormány, hogy számolták ki, mennyibe kerülne nekünk a karbonsemlegesség

2019.11.28. 09:46

Az Információs és Technológiai Minisztérium nem árulta el Szél Bernadett országgyűlési képviselő kérdésére, mire alapozza Orbán Viktor azt a több helyen hangoztatott adatot, hogy Magyarország számára 50,2 ezer milliárd forintba kerülni a karbonmentesítés 2050-ig. 

A 444 arról ír, Szél azért fordult az ITM-hez, hogy segítsenek megérteni, mi alapján jött ki ez az összeg. Ez azért fontos többek között, mert a miniszterelnök azzal indokolta az ország uniós klímavétóját, hogy nem tudjuk támogatni, ameddig ki nem derül, mennyi pénzt ad rá az EU a bekerülési költségekhez képest. 

Az kérdés úgy hangzott, küldjék el Szélnek "a 2050-re elérendő klímasemleges gazdasági működés költségeit és forrásigényét tartalmazó dokumentumot/okat, illetve az 50 200 milliárd forintra becsült összeget megalapozó számításokat, döntés-előkészítő anyagokat". Az ITM elég zavaros választ küldött, ami szerint amíg az EU nem mondja meg, hogy mennyi pénzt ad, addig a magyar kormány nem tud foglalkozni ezzel az egésszel:

Az Európai Tanács ülésén nem kaptak a kormányok a 2050-ig tartó időszakra alátámasztó tanulmányokat, az Uniónak nincs cselekvési terve és nincsenek ahhoz rendelt források. Magyarország ezeknek az elkészítését kérte és várja az Európai Unió illetékes szerveitől. Amint ezeket kézhez kapjuk, felelősségteljes döntést tudunk hozni és ezekről azonnal tájékoztatjuk képviselő asszonyt és a Parlamentet is.

Ez azért furcsa, mert egyfelől a kormány azt kommunikálja, hogy már kiszámolták, mennyi az annyi (50 200 000 000 000 forint), másfelől ha valaki megkérdezi, mi alapján számolták ezt ki, akkor nem tudja megmondani, és az uniós alátámasztó tanulmányok hiányára mutogat. 

A kérdés azért is aktuális, mert a decemberi EU-csúcson ismét napirendre kerül a 2050-es zéró kibocsájtás esetleges vállalása.