Megmérték: tényleg az e-adóbevallás miatt érkezik kevesebb 1 százalék a civilekhez

2019.11.29. 12:18

Azt a NAV adatai alapján már lehetett tudni, hogy az adóköteles magánszemélyek többsége nem él az adó 1 százalék felajánlás lehetőségével, sőt: a felajánlók száma az elmúlt években csökkent. Most viszont a Human Dialog, a Magyar Fundraising Akadémia és az Emocionális Marketing kutatócég azt is megmérte, milyen indokok állnak amögött, ha valaki nem rendelkezik az 1 százalékáról. Az eredmények igazolják azokat a feltételezéseket, hogy elektronikus adóbevallás állhat a háttérben. 

A reprezentatív felmérés szerint 57 százalék adta oda az 1 százalékát civileknek. Mint a kutatók is megjegyzik, elég valószínű, hogy sok válaszadó tévesen pozitív színben tüntette fel magát, ezt a NAV adatai is igazolni látszanak: 2018-ban 5,1 millió adóköteles emberből csak 1,8 millióan (35%) rendelkeztek. A felajánlók száma 400 ezer fővel csökkent 3 év alatt.  

Ennél érdekesebb, hogy mit mondanak azok, akik bevallják, miért nem éltek ezzel a lehetőséggel. Eszerint a korábban igen, de

a legutóbb nem rendelkezők közel 75 százaléka állította, hogy befolyásolta az eszja bevezetése;

39 százalék egyszerűen elfeledkezett a dologról, vagy túl bonyolultnak találja az eszja-t. A nem rendelkezők összességének 59 százalékára igaz, hogy elfeledkeztek a felajánlásról, 52 százalékuk pedig azt mondta, nem volt ideje vele foglalkozni. Mind a két ok teljesen logikus, hiszen mióta a NAV elkészíti helyettünk az adóbevallást, az automatikusan "leadódik" akkor is, ha az ember meg sem nyitja az ügyfélkapuban. Így aztán az adózók nincsenek rákényszerítve, hogy foglalkozzanak a bevallással, következésképpen az 1 százalékuk sorsával. 

Az eszja-felület értékelése összességében nagyon pozitív, 87 százalék szerint a nyilatkozat kitöltése és benyújtása egyszerű, 75 százalék szerint könnyen megtalálható az 1 százalékos felület. Mindemellett a nem rendelkezők 29 százaléka értékelné, ha még a mostaninál is egyszerűbb lenne a folyamat, 24 százalék pedig azt mondta, az motiválná, ha több információja lenne a támogatások felhasználásáról. A válaszadók negyede semmiféle megkeresést nem kapott civilektől a felajánlási időszakban, tehát kampányolás terén még volna mit lefedniük a szervezeteknek.