Magyar cég szállna be a műhúsok amerikai piacára

2019.12.02. 17:54 Módosítva: 2019.12.02. 19:34

 A Plantcraft Innovációs Kft. 150 millió forint tőkebefektetést kapott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól, terveik szerint húshelyettesítő vegán termékeiket az Amerikai Egyesült Államok piacán értékesítik, írja az MTI.

A tájékoztatás szerint a Plantcraft több év kutatási munka eredményeként fejlesztett ki természetes növényi fehérjeforrások és egyedi hozzávalók felhasználásával szója-, glutén- és adalékanyag-mentes felvágottakat, hogy a másodgenerációs húshelyettesítő termékekkel az amerikai piacra léphessen.

A cég a tervek szerint jövőre lépne az Egyesült Államok piacára, a tervek szerint 2021 végére 5 millió dollár árbevételt érnek el, öt év alatt pedig 4 ezer tonna terméket adnak el.

A Plantcraftot az Új-Zélandon élő, magyar származású Ohens Katalin és a budapesti Hetényi Csaba alapította, akik egy magyar biotechnológus kutató receptje alapján indultak el a termékfejlesztésben, a startup munkáját a berlini Proveg Incubator és a budapesti CEU InnovationsLab is segíti.

A növényi alapú húsimitációk terjedéséről itt írtunk hosszabb cikket. Az amerikai piacot leginkább az Impossible Foods és a Beyond Meat nevű cégek termékei uralják, az utóbbi hamburgeréről itt írtunk cikket. Magyarországon a Burger King hálózatában lehet kapni egy európai gyártó műhúsos hamburgerét, arról pedig itt.