Vesz egy szigetet Japán az amerikai gépeknek

2019.12.02. 11:31

A japán állam 16 milliárd jenért (43,8 milliárd forint) vesz meg egy lakatlan szigetet egy tokiói cégtől. A szigeten a Japánban állomásozó amerikai harci gépek gyakorlatozhatnak majd - jelentette be hétfőn az MTI szerint Szuga Josihide, a kormány főtitkára.

A nyolc négyzetkilométeres Mage-sziget az ország délnyugati részén, Kagosima prefektúrában található. A repülőgép-hordozókon rendszeresített amerikai harci gépek itt fogják gyakorolni a fel- és leszállást.  Jelenleg ugyanis a csendes-óceáni Ivoto-szigeten gyakorolják ezt, Tokiótól 1200 kilométerrel délre fekszik, sokkal messzebb, mint a Mage-sziget. A kormányfőtitkár szerint biztonsági szempontból fontos az áthelyezés, ezért Mage-szigeten mihamarabb állandó gyakorlópályát fognak kialakítani. 

Az amerikai harci gépek régebben a Tokióhoz közeli Acugi város amerikai támaszpontján állomásoztak. De a helyiek panaszkodtak a gyakorlatok okozta nagy zajra, ezért a gyakorlatozást az 1990-es években ideiglenesen áthelyezték Ivoto-szigetre. Tavaly a gépeket áthelyezték egy másik amerikai támaszpontra, az ország nyugati részén lévő Ivakuni mellé, de így az ivotói gyakorlópálya még messzebb - 1400 kilométerre - került a gépek támaszpontjától. A Mage-sziget pedig csak 400 kilométerre van Ivakunitól.

Támaszpont és hangos repülők Ivakuniban.

Már az amerikai katonai támaszpontok áthelyezéséről szóló 2011-es japán-amerikai megállapodásban a Mage-szigetet jelölték ki a felek a harci gépek gyakorlatozásának céljára, ezért a japán állam tárgyalásokat kezdett a tulajdonos tokiói fejlesztési céggel a terület megvásárlásáról. Ez fejeződött most be, miután pénteken megkötötték a megállapodást.