Az IMF szerint meg kéne zabolázni a szuperállampapírt

2019.12.05. 16:32 Módosítva: 2019.12.05. 16:54

Az IMF friss Magyarországról szóló országjelentése a 2019-es magyar GDP-növekedést az előző évben jósolt 3,3-ról 4,9-re módosította, az idei jelentés 2020-ra jósol 3,5 százalékot, tehát az IMF az idénre várt lassulást lényegében áttolta a jövő évre.

A szöveges indoklásban kifejtik, hogy továbbra is kedvező kilátásokat jósolnak a magyar gazdaságnak, azonban a globális trendeknek és az EU-pénzekből megvalósuló beruházások csökkenéséből következően középtávon 3,5 és 2 szálék közötti GDP-növekedést jósolnak.

Bár a német lassulás és a csökkenő külföldi kereslet miatt a magyar export kihívások elé néz, az IMF szerint a környező országokhoz képest az elmúlt évek autóipari beruházásai némi védettséget jelentenek a gyártás és az export számára. Az IMF megjegyzi, hogy bár folyamatosan csökken, továbbra is magas az államadósság, valamivel több mint a GDP 70 százaléka.

Kitértek a szuperállampapírra is, ami szerintük segíthet növelni a háztartások megtakarításait, azonban a kiemelten magas hozam azt eredményezte, hogy a vártnál sokkal magasabb lett az érdeklődés a MÁP+ iránt.

Az IMF felhívja a figyelmet, hogy a korlátok hiánya teret ad az üzérkedésnek, ezért azt javasolják, hogy közelítsék a hozamrátát a jegybanki alapkamathoz és maximálják a kibocsátás mennyiségét is.

A pénzügyi világszervezet néhány javaslatot is tett strukturális reformokra. Véleményük szerint az emelkedő bérek és alacsony termelékenység párosa, az export csökkenő növekedése, és az üzleti környezet hiányosságai további reformerőfeszítések szükségét jelzik.

Véleményük szerint több hangsúlyt kéne fektetni a kkv-k mozgásterének bővítésére, a kormányzás hatékonyságának és a transzparencia szintjének növelésére, növelni kellene a munkaerő-piaci részvételt, és erősíteni az oktatást és szakképzést.