Kásler Miklós szerint az intézmények vezetői állnak a kórházi adósság mögött

2019.12.05. 21:02 Módosítva: 2019.12.05. 23:47

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak azt mondta, hogy minisztériuma megvizsgálta a kórházi adósságok okait, és arra jutottak, hogy az esetek egyharmadában a kórházi vezetés a felelős – írja a Napi.hu. A vezetés hibáin kívül kiemelte még azt is, hogy a kedvezőtlen intézményi struktúra is hozzájárul a hiányhoz.

Ahogy korábban írtuk, márciusra 14, szeptemberre 32 kórháznak fogyott el a pénze. Ehhez valóban köze van annak, hogy néhány kórházban olyan osztályokat tartanak fenn, amiknek már nincs is betege. Ebből erednek a strukturális problémák, hiszen az intézményvezetők kormányzati utasításra várnak az átszerveződéshez, ami nem jön.

Az sem segít, hogy az EU-s átlag 9,9 százalék helyett Magyarország csak a GDP 6,6 százalékát költi az egészségügyre, így október végére már 64 milliárd volt a kórházak adóssága. Ez nemcsak a betegellátást nehezíti, de a beszállító mikro-, kis- és közepes vállalatok akár be is dőlhetnek.

És nyilvánvaló: ahol a probléma, ott kell beavatkozni

– mondta a miniszter arra utalva, hogy részben a megfejtésre alapozva hozzák majd a következő döntéseket.

Egyelőre nem tudni, hogy idén a kormány milyen formában, milyen feltételek mellett rendezi a kórházak felgyülemlett tartozásait.  • Csok