Piroska
-11 °C
-2 °C

Trump nagyon nem akarja kiadni pénzügyi adatait, a legfelsőbb bírósághoz fordul

2019.12.05. 21:43 Módosítva: 2019.12.05. 23:03

Donald Trump ügyvédei újból a legfelsőbb bírósághoz fordultak, hogy az elnök pénzügyeiről, adóbevallásairól ne kelljen kiadnia információkat a képviselőház ellenőrzési bizottságának – írja az MTI.

A képviselőház ellenőrzési bizottsága még áprilisban büntetés terhe mellett bekérte az elnök korábbi személyes és vállalati pénzügyeit, köztük az adóbevallásait bonyolító könyvelőcégtől az elnök korábbi adóbevallásaira vonatkozó dokumentumokat. A demokrata párti törvényhozók azzal indokolták döntésüket, hogy a kormányzati etikára vonatkozó törvények esetleges felülvizsgálatához, frissítéséhez van szükségük az információkra.

Trump ügyvédei már korábban a bírósághoz fordultak az ügyben, arra hivatkozva, hogy jogszerű törvényhozási célok híján nem indokolt a dokumentumok kiadása. Novemberben az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság igazat adott az ügyvédek beadványában megfogalmazottaknak, és megtiltotta a dokumentumok kiadását, de csak átmeneti időre.

Közben egy szövetségi kerületi bíróság és a washingtoni fellebbviteli bíróság a demokrata párti törvényhozók kérését támogató döntést hozott, ezért döntöttek úgy az amerikai elnök ügyvédei, hogy ismét a bírósághoz fordulnak.