Varga Mihály: 2020-ban újabb gazdaságvédelmi intézkedésekre lesz szükség

2019.12.06. 22:14

Recesszióról nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme. Legfőbb partnerünknek, Németországnak az ipari teljesítménye visszaesett, ezért a kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Gránit Bank karácsonyi ünnepségén.

Az MTI beszámolója szerint a pénzügyminiszter kiemelte: a jól működő gazdaság fejlődését mindig is segíti a bankrendszer. A hazai bankok teljesítménye igen kedvező, az idei első fél évben 322 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a magyar bankszektor. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 2013 közepén és 2015-ben összességében 4,3 milliárd forintot fektetett a Gránit Bankba, majd 2017-ben nyilvános nemzetközi tenderen nyereséggel szállt ki a pénzintézetből.

Varga Mihály kiemelte: az újabb gazdaságvédelmi lépésekre azért van szükség, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lendületes növekedését. A hazai gazdaság évek óta jól teljesít, a növekedés üteme számottevően meghaladja az európai uniós átlagos ütemet. Az idei év harmadik negyedévében 5 százalékot ért el a magyar GDP emelkedése, ezzel az uniós rangsor élén állunk.

Legutóbb májusban jelentett be gazdaságvédelmi akciótervet Varga Mihály, többek között csökkentették a szociális hozzájárulási adót 2 százalékkal, csökkentették a kivát, kivezették az evát, kedvezményes áfát kaptak a szálláshely-szolgáltatások és bejelentették, hogy támogatni fogják a vállalkozások munkásszállóinak építését, és elindították a szuperállampapírnak is nevezett, Magyar Állampapír Plusz programot.