5,6 milliárd forint közpénzt áldozna a lovas eb-re az Emmi, ezt még a Pénzügyminisztérium is sokallja

2019.12.08. 17:11 Módosítva: 2019.12.09. 09:27

Több mint 6 milliárd forintba kerül majd a tervek szerint a 2021-es budapesti lovas Európa-bajnokság megrendezése – derült ki a Hvg.hu birtokába került, nem nyilvános jelentésből.

pénz túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből, a lap cikke szerint a költségtervet még a Pénzügyminisztérium sem nézi jó szemmel: a témában megköröztetett Emmi-jelentést Varga Mihály minisztériuma azzal a megjegyezéssel látta el, hogy már a jövő évi, 1,8 milliárd forintos részlet biztosítását sem tartják támogathatónak.

A jelentés szerint 6,6 milliárdos kiadására nagyjából egymilliárd forintos bevétel jutna, vagyis a különbözet, amit a költségvetésből kellene állni, 5,6 milliárd forint. 

Az Emmi a Pénzgyminisztériumnak adott válasza szerint Semjén Zsolt még az idén visz egy előterjesztést a kormány elé a szükséges anyagi fedezetről. Azért ő, mert a lovas eb a vadászati világkiállításhoz csatlakozna. Szilvásváradon egyébként már épült egy lovasközpont, ami optimális lenne egy ilyen rendezvénynek, ha bárki is oda akarná vinni, ám a pályázati kisfilmben a budapesti szállodákat és a főváros jó megközelíthetőségét emelte ki a Magyar Lovassport Szövetség. „Nem tudom, mi a bánatnak építették meg horribilis pénzért, a szilvásváradi stadion sokszor kong az ürességtől, mert kisebb versenyeket nem éri meg rendezni, a nagy nemzetközi megmérettetéseket pedig ezek szerint nem ide hozzák” - mondta egy lovas szakember a Hvg-nek.  

Az eb két fő helyszíne tehát a Kincsem Park és a Kerepesi úti lovarda lesz, előbbiben rendezik a díjugratást, a díjlovaglást és a fogathajtást, ehhez azonban középen még ki kell alakítani a megfelelő méretű melegítőpályákat, és mind a 24 ezer négyzetméter felületű verseny- és melegítőpályák talajának speciális összetételűnek kell lennie. A Kincsem Parkban egy 15 ezres ideiglenes lelátót is kell majd építeni. 

Az Emmi 40 ezer nézőt vár a versenyekre, ez elég optimista becslésnek tűnik tekintve, hogy Papp László Arénában tartott Lovas Világkupán úgy is alacsony volt a nézőszám, hogy ingyen lehetett bemenni.