Hiába van elektronikus rendszer, a szállásadókat papíron is regisztrációra kötelezik

2019.12.09. 10:45

Január 1-től minden szállásadó elvileg online jelenti a vendégei minden adatát, beleértve az idegenforgalmi adót is, ez az új Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszer lényege.

Ugyanakkor a kis települések rendeleteiben az is benne van, hogy papír alapon köteles vendégkönyvet vezetni a szállásadó egy olyan könyvben, amit előtte hitelesíttetett a Polgármesteri Hivatalban. Ezt feleslegessé teszi az NTAK, mégis az Önkormányzatoknál egyelőre nem tapasztalhatóak rendelet-módosítások, amelyekben eltörölnék a vendégkönyvet, írja a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

A szervezet szerint így duplán kellene nyilvántartani az adatokat, hiszen a szállásadó elektronikusan is rögzít minden adatot, aztán a a lepecsételt helyi nyomtatványban megismétli papíron is. A probléma általában minden idegenforgalmi adót megállapító önkormányzatnál fennáll.

Idézik Balatonföldvár rendeletét is, ahol külön kiemelik, hogy a papíralapú mellett egy elektronikusat is kötelesek a szállásadók vezetni és az egy harmadik rendszer lenne.

"A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete tiltakozik a szállásadók DUPLA, főleg a TRIPLA adatrögzítése ellen!" – közölték.