2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Népszava: Kérdéses a Biodóm jövője, 20 milliárdos hiányt örökölhet Karácsony

2019.12.10. 08:54

Akár 20 milliárd forint is hiányozhat a Biodóm felépítéséhez, és az intézmény fenntartási költségei is megterhelhetik a fővárosi költségvetést – írja a Népszava. A lap szerint az előre várható konfliktusos helyzetek miatt nyílt pályázatot ír majd ki a Fővárosi Önkormányzat vezetése a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) gazdasági igazgatói posztjára. Olyan emberre van szükség, aki kivezeti a pénzügyi káoszból a beruházást.

A Pannon Projekt és a hozzá tartozó 1,7 hektáros gigaüvegház, a Biodóm, a Pannon-medence miocén korabeli - vagyis 10 millió évvel ezelőtti – szárazföldi és vízi világát mutatja be az állatkerti látogatónak, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával.

A beruházás befejezése most 2020 decemberére van kitűzve, ám kérdéses ez az időpont is. A fejlesztés kivitelezését a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. végzi.

Az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett program költsége jelenleg 62,8 milliárd forintnál tart.

A  projekt befejezéséhez a Fővárosi Önkormányzat szerint jelenleg még húsz milliárd forint hiányzik, ugyanis az ügyben utoljára 2017-ben született kormányhatározat szerint 43,75 milliárd forintot kap az állatkert 2018-2020 között három évre elosztva. Bár Fürjes Balázs államtitkár arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a kormány átadta a teljes 62,8 milliárdos összeget, az elérhető dokumentumok azt támasztják alá, hogy valóban 20 milliárd forint hiányzik a biodóm megépítéshez.

A Biodóm teteje fényáteresztő és hőszigetelő anyagokból épül, a fűtését a Széchenyi Fürdőből elfolyó termálvíz hulladékhőjével oldanák meg, ám ezzel együtt az energiafelhasználása olyan hatalmas lesz, amely vetekszik egy kisebb budapesti kerület áramfogyasztásával. A Népszava információ szerint ekkora energiaigényt kis sem tud szolgálni a környék elektromos hálózata, így a működtetéshez további energetikai beruházásokra lesz szükség.