Tovább nyírja a közmunkaprogramot a kormány

2019.12.10. 07:47

Jövőre már feleannyi pénz sem jut közfoglalkoztatásra, mint 2016-ban, írja Népszava

A lap birtokába került dokumentum szerint a Belügyminisztérium arról tájékoztatta a települések vezetőit, hogy a kormány jövőre tovább faragja a közmunkára szánt forintokat, így 2020-ban már csak 140 milliárd forint jut erre a célra. Ez mindössze 100 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé, „amennyiben kedvezőtlenebb világgazdasági folyamatok nem jelentkeznek”.

A Belügyminisztérium adatbázisa szerint 2016-ban még 340 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra, egy évvel később már csak nagyjából 320 milliárd forint jutott rá, a tavalyi büdzsében 225 milliárd, idén pedig 180 milliárd szerepelt ezen a tételsoron.

Vagyis az elmúlt négy évben az Orbán-kormányok alatt csaknem megfeleződött a közmunkaprogramra szánt összeg.

Amíg 2016 januárjában még több mint 200 ezren dolgoztak ilyen programokban, addig jövőre ennek a létszámnak a felével számolnak.

A kormánynak szándéka, hogy tovább szűkíti a közmunkára szánt keretet azért, hogy az elsődleges munkaerőpiacra „terelje” az embereket. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében az idei évhez hasonlóan a „kedvezőbb gazdasági környezet miatt” jövőre sem indíthatnak közmunkaprogramot, írja a lap.

Ebben az évben azok a települések, ahol 700 főnél többen élnek, és az egy főre vetített adóerő-képesség meghaladja a 110 ezer forintot, nem részesülhettek közfoglalkoztatási támogatásban: a 2020-as szabályokról későbbre ígértek tájékoztatást a polgármestereknek, akik attól tartanak, hogy ez a feltételrendszer is tovább szigorodhat. Kulturális közfoglakoztatást jövő év március elsejétől sehol sem tervezhetnek be a költségvetésükbe az önkormányzatok, vagyis ettől kezdve nem lehet például falusi könyvtárost ilyen címen alkalmazni, ahogy eddig tehették.

Bár a  közmunkások töredékét valóban felszívhatta az elsődleges munkaerőpiac, az áttörés csak keveseknek sikerül. A Népszava települési forrásai szerint a peremvidékeken, ha valaki kiesik a közmunkaprogramból, az nem a gyárakban vagy üzemekben tűnik fel, hanem eltűnik a mélyszegénység bugyraiban, vagy jobb esetben megjelenik az álláskeresési támogatásra várók sorában.