Újabb pofon a terézvárosi Airbnb-seknek

2019.12.12. 17:25 Módosítva: 2019.12.12. 20:07

A terézvárosi képviselő-testület csütörtökön megnövelte a szálláskiadáshoz kapcsolódó terheket, a rendelkezés január 1-jén lép életbe - tájékoztatta a VI. kerületi önkormányzat az MTI-t. A jelenlegi szabályozás szerint Terézvárosban a szállásadóknak parkolóhelyet kell biztosítaniuk vendégeiknek, ha pedig ezt nem tudják megtenni, akkor pénzben kell megváltaniuk a parkolóhelyet az önkormányzatnál. Egy parkolóhely létrehozásának jelenleg csak a harmadát fizeti ki ilyenkor egy szállásadó. Ennek a megváltásnak az összegét emelte föl az önkormányzat csütörtöki ülésén a korábbi egyszeri 1,2-1,5 millió forintról 2,8-5,6 millió forint közötti összegre, attól függően, hogy milyen üzletegységről, melyik területről van szó.

Az adóemelés érinti az üzleteket, a szállodákat és a rövid távú lakáskiadást, azaz az Airbnb-t.

Terézvárosban minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki – áll a közleményben –, a tulajdonosok közül sokan több lakást adnak bérbe, továbbá jelenleg is 27 hotel épül a kerületben. "Ennek az üzletnek a haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és a következményei - például zaj, parkolás, takarítás - viszont a kerületben élőket terheli" – indokolták a döntést.

A lakáskiadásból a leggazdagabbak óriási hasznot húznak, miközben egy ápolói, pedagógusi fizetésből egy szobát sem lehet bérelni a folyamatosan emelkedő árak miatt.

A kerületnek korlátoznia kell az üzletágat, enyhítenie kell a lakhatási válságot, csökkenteni a lakáspiac szabályozatlanságát a terézvárosiak nyugalma, a túlzsúfoltság csökkentése érdekében – áll az önkormányzat indoklásában. 

A megemelt adókból befolyó összeg a tervek szerint a kerületben lakók életkörülményeinek javítását, a parkolási káosz mérséklését és egy zöldebb Terézváros kialakítását szolgálja majd. A 2020. január 1-jétől életbe lépő szabályozáshoz kapcsolódóan az önkormányzat szigorít a szállások ellenőrzésén is, közölte a terézvárosi önkormányzat.  • Tippek
  • Babaváró hitel