Nincs víz az ausztrál iskolában, mert a Coca-Cola és más óriáscégek kiszipolyozták a földből

2019.12.12. 09:21

Kiszáradt egy ausztrál iskolában a kút, ahonnan a vizet szerezték, miután az ivóvizet kitermelték a helyi telephellyel működő óriáscégek, például a Coca-Cola. A kormány most teherautókon kénytelen szállítani a vizet a diákoknak, írja a Guardian. Az iskola nem zár be, de azt tanácsolták a szülőknek, hogy gondolják át, elengedik-e a gyerekeiket.

Mount Tamborine térségében évente durván 130 millió liter vizet termelnek ki a cégek számára. „A kút az iskola nyitása óta működik. Nagyon sok kút kiszáradt már errefelé. Mi vagyunk a legnagyobb település Ausztráliában, ahol nincs vezetékes víz” – mondta el a lapnak az egyik helyi lakó.

„Most a kormány visszavásárolja a Coca-Colától a vizet, amit eredetileg itt termeltek ki”

– tette hozzá.

Komoly szabályozási hiányosság, hogy nem tiltja senki a cégeknek a kitermelést szárazság idején. Időjárástól, évszaktól függetlenül hetente nagyjából 2,5 millió liter vizet termelnek ki.

A nemzeti erőforrásokért felelős miniszter közleményében azt írta, csak általános vízhasználatra vezethetnének be limitet, de az mindenkit érintene, a farmereket – akik a legtöbb vizet használják el – és a háztartásokat is, nem csak a Coca-Colához hasonló cégeket.

A Nestlé szerint nincs jogod a vízhez

Nem a Coca-Cola az első óriáscég, ami hasonló botrányba keveredik. A Nestlé jó néhány hasonló helyi küzdelmet folytat a világ különböző részein. A cég hosszú távú stratégiája sokak szerint az, hogy a természetes vizeket ingyenesen vagy potom összegért kisajátítják, a palackozott vizet pedig utána jelentős haszonnal eladják.

Ennek kapcsán a Nestlé elnök-vezérigazgatójának volt egy PR-szempontból is borzalmas megszólalása néhány éve: Peter Brabeck akkor azt mondta, hogy a víz mint emberi jog egy szélsőséges megközelítés, a víz kereskedelmi termék, aminek piaci értékkel kell rendelkeznie. Hogy a fokozódó vízhiány miatt a túlzott használatot vissza kell szorítani, nem kérdés, de mások szerint erre nem feltétlenül egy jelentős saját hasznot termelő multi a legalkalmasabb, inkább állami vagy helyi közösségi hatáskörben kell foglalkozni a kérdéssel.  • Tippek
  • Hírek