Andy Vajna bizalmasa megpróbált beszállni Vajna Tímea cégébe, de a bíróság nem engedte

2019.12.13. 09:56

Két új tulajdonost engedett volna be a Vajna-örökség jelentős részét összefogó cégbe Andy Vajna özvegye, de a cégbíróság formai okokból elutasította az eladást, így Vajna Tímea maradt a közel 40 milliárdot érő AV Perfect Kft. egyetlen tulajdonosa, írja a G7. Ez az a cég, amibe a néhai kaszinópápa és filmmogul a halála előtt belepakolta minden céges érdekeltségét.

Andy Vajna özvegye hivatalosan csak október eleje óta van döntési pozícióban a cégnél, ekkor derült ki ugyanis, hogy végrendelet hiányában ő örökli elhunyt férje vagyonát.

Vajna Tímea néhai férje üzlettársával és bizalmasával, Samuel R. Falconellóval közösen lettek ügyvezetők. Nem egész három héttel később az örökös pedig úgy döntött, hogy tulajdonosként is beengedi Falconellót a cégbe. Illetve nemcsak őt, hanem egy Las Vegas-i bejegyzésű vagyonkezelőt, a Premier Trust Inc.-t is. A két új tulajdonos minimális részesedést szerzett volna, mindössze 0,001 százalékot.

A G7 arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen különösen képzelték el a cég új struktúráját. Ugyanis Vajna Tímea nem egyszerűen el akart adni egy minimális részesedést két partnerének, hanem a vállalat teljes, 100 százalékos üzletrészét osztatlan közös tulajdonná alakították volna, és ezen osztoztak volna a megadott arányban.

A gond csak az, hogy az AV Perfect egy egyszemélyes társaság, azaz definíció szerint egy tulajdonosa van, és ezen az átalakítás során sem változtattak. A cégbíróság pedig úgy ítélte meg, hogy ha egy vállalat mögött több tulajdonos áll, akkor az abban az esetben sem egyszemélyes, ha egyébként az üzletrészt osztatlan közös tulajdonba adják.

A céget már törölni kellett volna

Bár a tulajdonosi viszonyok végül nem változtak, így is maradtak még kérdések az AV Perfect Kft.-vel kapcsolatban. A legfontosabb ezek közül talán az, hogy megmarad-e egyáltalán a cég, mivel

a hatályos jogszabályok szerint valószínűleg már régen el kellett volna rendelni a kényszertörlését.

A társaság ugyanis még mindig nem adott le beszámolót a 2018-as üzleti évéről, pedig ennek határideje május vége volt. Persze, ha az adóhatóság le van terhelve, és sok másik cég késik a beszámolóval, akkor lehet, hogy lassabban jutnak el a korábbi kormánybiztos cégéhez.

De olyan nagyon nem kell aggódni, ugyanis Vajna Tímea akkor is megkapná az örökségét, ha a vállalatot végül mégis törölnék, hiszen az alapítói okirat szerint „a társaság jogutód nélküli megszűnése esetében a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyon az alapítót illeti meg”. Az pedig Vajna Tímea.  • Tippek
  • Hírek