Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Erősödik a brit font a választási eredmények hatására

2019.12.13. 08:42

A brit konzervatív párt választási győzelmére erősödött a font a főbb devizákhoz, így például a dollárhoz és az euróhoz képest a péntek reggeli ázsiai kereskedésben.

Röviddel fél nyolc előtt a font 2,4 százalékkal, 1,3475 dollárra erősödött a csütörtöki 1,3161 dolláros záróértékéhez képest.

A font a csütörtöki ázsiai kereskedés korai szakaszában 2018 májusa óta legmagasabb szinten, 1,3516 dolláron is állt.

A brit fizetőeszköz jelentősen erősített az euróval szemben is. Pénteken fél nyolc körül több mint két százalékos drágulással 82,80 penny ért egy eurót,

a font 2016 júliusa óta nem volt ilyen erős.

A forint is elégedett a konzervatív győzelemmel

Péntek reggel 329,36-nál járt a forint az euróval szemben, ez stagnálást jelent a csütörtök esti szinthez képest. Vagyis a jelek szerint kitart 330 alatt a magyar deviza, a következő fontos szint innen 328-nál van, azt vehetjük célba. Az utóbbi hónapokban a forintot is a brit választás, pontosabban a brexit körüli bizonytalanság alakította leginkább. Boris Johnson nagy győzelmével, és az unióból való kilépés biztossá válásával ez a bizonytalanság kiárazódhat.

A brit választások eredményének alakulását élőben tudósítottuk, néhány körzetben még számolnak, de az már eldőlt, hogy Boris Johnson konzervatív miniszterelnök nagyot nyert a csütörtöki brit választáson, a becslések szerint a végén 360-nál is több képviselővel Margaret Thatcher óta nem látott győzelmet érhetnek el a toryk.

Ez azt is jelenti, hogy a választást történelminek nevező Johnson

KILÉPTETHETI A BRITEKET AZ EU-BÓL A BREXIT 2020. JANUÁR 31-I HATÁRIDEJÉVEL, ONNANTÓL PEDIG A JÖVŐBELI KAPCSOLATOKRÓL KEZDŐDNÉNEK A TÁRGYALÁSOK.