55 milliárdot osztott ki az állam piacvezérelt kutatás-fejlesztésre

2019.12.14. 15:43 Módosítva: 2019.12.18. 15:44

55 milliárd forintot osztott szét az állam 151 pályázó között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása felhívás keretében, vette észre a hvg.hu.

A projektekkel szembeni a következő elvárások voltak:

  • jelentős tudományos és/vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztésére irányulnak;
  • a projekt eredményeként létrejövő termék, technológia vagy szolgáltatás üzletileg hasznosítható.

A pályázatot elnyerő cégek között felbukkan néhány ismerős név is, úgymint a Mészáros Lőrinc-féle Viresol, a keményítő- és alapanyaggyártó cég 281 milliót kapott „keményítő retrogradációs hajlamának csökkentése, és kis vegyszerigényű kationizálása, az ipari felhasználás bevezetéséhez” elnevezésű projektjére. 

Szintén a Mészáros család többségi tulajdonában van a Talentis Group, ők egy, a BME-vel közös, „mesterséges intelligenciával támogatott, BI-alapú döntéstámogató rendszer kifejlesztése cégcsoportok számára, komplex pénzügy, jogi feladatok optimalizálására” című projektre kaptak 580 millió forintot. 

394 milliót kapott a 4iG "Genetikai eredmények kiértékelését támogató orvosdiagnosztikai eszköz" fejlesztésére. Jászai Gellért cége szinte biztosnak látszott, hogy megveszi a T-Systemset, az üzletből nem lett semmi, de annyira nem fájhat a fejük, ugyanis azóta is stabil győztesei a közbeszerzéseknek.

Ismertebb nevek voltak még a győztesek között:

  • Csányi Sándor Bonafarmja, ők a Kaposvári Egyetemmel közösen kaptak 406 milliót hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje- és aminosav-ellátásának optimalizálásra.
  • Elektromos meghajtású, intelligens szervizképességű autóbusz-alvázcsalád kifejlesztésére kapott az Óbudai Egyetemmel közösen 841 milliót az Ikarus.
  • A Sziget Kulturális Menedzser Iroda a Cardnet Kártyarendszerek együtt 202 millió forintot kaptak turisztikai szempontból kiemelt eseményeken használt platformfüggetlen, többmódozatú, szeparált alhálózatokban zárt láncú, nyílt fizetési megoldásokra.
  • 380 millió forintot nyert el a Gránit Bank „tömeges számlakibocsátókra fókuszáló progresszív fizetési megoldásra”.


  • Biztosítás