Az EU-n kívülről vár munkavállalókat Németország

2019.12.15. 18:27

Ha nincs elég szakképzett munkaerő, akkor félő, hogy a nagyvállalatok elhagyják Németországot, ezért  az EU-n kívülről, elsősorban Indiából, Vietnámból és Mexikóból várnának munkavállalókat - mondta Angela Merkel. 

Merkel szerint sok szektor keresi a tapasztalt és képzett munakerőt, és ha ezt nem találják, akkor továbbállnak, ezt pedig nem engedheti meg magának Németország. 

A tervei szerint elétrhetővé kell tenni a képzéseket mindenki számára, hatékonyabban kell az EU-n belülről érkező szakembereket kell toborozni, de nem szabad elvetni azt sem, hogy az EU-n kívülről keressenek képzett munkaerőt.

Jelenleg 2,5 millió ember dolgozik az EU más tagállamaiból Németországban, de Merkel szerint ennek ellenére is gondot jelent a munkaerőhiány. 

Tudjuk, hogy több szektor is munkaerőhiánnyal küzd. Ha nincs elég munkaerő, akkor az adott üzleti régió nem lehet sikeres.

A DW hírportál szerint a 2020 márciusától életbe lépő új törvény, ami az EU-n kívülről érkező munkavállalók migrációját segíti, a vízumkérelmet gyorsítaná, és támogatná a német nyelv oktatását a partnerországokban, hogy a munkavállalók már úgy érkezzenek, hogy beszélik a nyelvet. 

Leginkább villamosmérnökökre, mechatronikai mérnökökre, szakácsokra, ápolókra, idősgondozókra, és szoftverfejlesztőkre van szükség az országban

 Hubertus Heil munkaügyi miniszter azt mondta, hogy Németországnak nem ellenőrizetlen migrációra van szüksége, hanem arra, hogy szakképzett munkaerő érkezzen az országba, hogy a jövőben is gazdaságilag stabilak maradjanak.