Karácsony arra kéri Ádert, ne írja alá a tb-törvényt

DBZOL20191106001
2019.12.17. 16:29

Karácsony Gergely főpolgármester kedden egy Facebook-posztban arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által 2019. december 11-én elfogadott tb-törvényt ( melynek jelentőségéről és következményeiről itt olvashat). Karácsony a Magyar Orvosi Kamara, a szakszervezetek és az ellenzéki pártok által megfogalmazott kritikával egyetértve úgy véli,

a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe országszerte, így Budapesten is. Ez egy rossz döntés, van még mód a korrigálására.

Karácsony azt kifogásolja, hogy az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény „súlyosan aránytalan” mértékben, a társadalombiztosítás keretében történő egészségügyi szolgáltatás megvonásával szankcionálná azokat, akik három hónapot késnek a közteher megfizetésével.

Meggyőződésem, hogy súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25.000 forintot sem elérő közteher-tartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani.

És Karácsony szerint „különösen aggályos“, hogy az érintettek figyelmeztetésének kötelezettségeire nem tér ki a jogszabály. Így aztán

Az elfogadott törvény alapján még egy egyszerű adminisztratív tévedés is (pl. rossz bevételi számlára utalás) igen súlyos, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat.

Karácsony szerint alkotmányjogi szempontból az elfogadott szabályozás „súlyos aránytalansága“ az az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdését sértheti, illetve át nem gondolt társadalmi következményekkel járhat.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)