Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Kevesebb lakást adtak el az idén, jövőre stagnálhatnak az árak

BJASZ20180925025
2019.12.17. 09:13

Az évek óta növekvő lakáspiaci forgalom az idén várhatóan csökken: 2019-ben 155 ezer adásvétel várható, 5 százalékkal kevesebb, mint tavaly, derül ki az Ingatlan.com szakértőjének, Balogh Lászlónak az elemzéséből. 

  • A lakáspiaci forgalom egyébként a 2012-es 86 ezres mélyponthoz képest megduplázódott.
  • Pörgős január várható, az utóbbi években az év első hónapjában a legnagyobb az eladó lakások iránti kereslet, mert a leendő vevők az év végén döntenek a lakástervekről.

Várhatóan vége szakad a töretlen növekedésnek a lakáspiacon az adásvételek számát tekintve.

A mostani kilátások alapján az idén 155 ezer lakás cserélhet gazdát, ami 5 százalékos csökkenést jelent a tavalyi szinthez képest – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely a lakásforgalmat, az adásvételek alakulását vizsgálta.

A lakásvásárlási tervekről a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek. „Ez abból látszik, hogy az elmúlt két évben is januárban volt a legmagasabb az eladó lakások iránti érdeklődések száma” – mondta Balogh László.

A lakáspiaci forgalom 2012-ben volt a mélyponton, a hivatalos adatok szerint akkor 86 ezer adásvétel történt, a 100 ezres határt 2014-ben, a 150 ezres szintet pedig 2017-ben lépte át a piac, a múlt évben pedig meghaladta a 163 ezret. Bár az idén várhatóan alacsonyabb lesz a forgalom, a 155 ezer adásvétel így is majdnem a duplája a 2012-es szintnek.

A lakáspiaci forgalom várható csökkenése elsősorban azzal magyarázható, hogy az év második felében országszerte és éves szinten több mint 20 százalékkal esett vissza a kereslet a használt lakások iránt.

„A visszaesés szerény üteme az új lakások dömpingjének is köszönhető. Az idei évben átadott új lakások számának várhatóan évtizedes rekordja részben ellensúlyozhatja a használt lakások iránti csökkenő keresletet” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Az Ingatlan.com elemzése szerint az év második felében Budapesten és a több vidéki nagyvárosban is stagnáltak a használt lakások árai, ellentétben a korábbi évekkel, amikor az egész évben fokozatos volt a drágulás.

Jövőre várhatóan már az utóbbi években megszokott két számjegyű drágulásnál jóval visszafogottabb áremelkedésre vagy stagnálásra lehet számítani. A 2020-as lakáspiaci forgalomra vonatkozóan leghamarabb az év eleji érdeklődések intenzitása alapján lehet majd megbízható becslést adni.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)