Mosna, főzne, takarítana a jövőben az Uber

2019.12.18. 13:12

Miközben a világ kormányai különböző módokon reagálnak arra a kihívásra, amit az Uber megjelenése jelentett, van ahonnan lényegében elüldözték (ilyen Magyarország), van ahol pedig azt szeretnék elérni, hogy biztosítson munkavállalói jogokat a cég azoknak, akik a szolgáltatásukon keresztül végeznek munkát. Azonban az Uber előre menekül és kiterjesztené a gig economy modelljét más típusú munkákra is, írja a Bloomberg

 

A gig economy, avagy beugrós gazdaság, alkalmi gazdaság, az, amikor a munkavállalók eseti munkákat vállalnak el, mint ahogy jelenleg Magyarországon például egyes ételfutárcégek működnek. Az alkalmi munkától annyiban különbözik, hogy nem beszélik meg előre a felek a munkavégzés idejét, hanem amikor a munkavállalónak ideje van, izzítja a mobilalkalmazást, és „beugrik” dolgozni, megrendeléseket teljesít.

Az Uber a személyszállítás és az ételkihordás után egyéb munkákra is kiterjesztené a modelljét, például mosás, takarítás, főzés, Uber Works néven. Az új szolgáltatás tesztüzeme Chicagóban zajlik majd, és ott bevált Miamiban is tesztelik majd.

Az új appal elsősorban azokat célozzák meg, akik jelenleg munkaközvetítő cégeken keresztül dolgoznak, de első körben a sofőrök közül próbálnak meg majd verbuválni munkásokat, mondta Andrey Liscovich, az Uber Works projektigazgatója. Az, hogy olyan munkák is bekerülnek az Uber alá, amelyekhez nem szükséges a jogosítvány, így egy nagyobb munkaerőbázist tudnak majd kiépíteni.

A cégnek szüksége is lehet rá, hogy új utakat keressen, ugyanis jelenleg nem muzsikálnak túl rózsásan, 1,16 milliárd dolláros (nagyjából 344 milliárd forintos) veszteséget jelentettek 2019 harmadik negyedévében. Emellett a teljes idei évre várható veszteségüket is megemelték százmillió dollárral, 2,9 milliárd dollárra.

Maga az ötlet egyébként nem annyira új egyébként, egyes munkákra, például takarítás, már vannak alkalmazások, azonban az Uber ismertségben és infrastruktúrában teljesen más szinten van, így érdekes, hogy milyen változást hozhat az alkalmi, beugrós munkák világában, ha élesedik a dolog.

Wall Street Journal  tudósítása szerint egyébként elég nagy káosz van jelenleg az ilyen jellegű munkák terén Kaliforniában, mivel egy frissen elfogadott törvénymódosítás, amely jövőre lép érvénybe, kötelezné az államban a munkaadókat, hogy az alkalmi munkavállalókat is alkalmazottnak, nem pedig alvállalkozónak tekintsék. Azonban általános tanácstalanság uralkodik, hogy mit is jelent ez majd egy pszichológusnak vagy egy kamionsofőrnek a gyakorlatban.